Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Barista - nowy zawód pełen aromatów

Jak daleką podróż odbywa ziarno kawy od momentu jej zerwania do chwili, w której zmienia się w aromatyczny napar? Jeśli pragniesz posiąść umiejętności i wiedzę dzięki, którym będziesz potrafił wyczarować dla klientów kawiarni pyszne, dekoracyjne i pobudzające kawowe trunki, zastanów się nad wykonaniem kursu baristy – czyli profesjonalnego kawiarza.

Bariści to swego rodzaju przewodnicy po świecie kawy, którzy dzięki odpowiedniemu przeszkoleniu potrafią odróżniać i dobierać odpowiednie dla danego naparu gatunki kawy. Zadaniem baristy jest wykorzystywanie pasji i wiedzy o pochodzeniu ziaren kawy, składzie mieszanki i sposobie jej palenia do tego, aby stworzony przez niego napar przedstawiał bogatą gamę smaków i aromatów, którymi może rozkoszować się nawet największy koneser. Rutynowe parzenie kawy w rękach baristy staje się wyjątkową czynnością. Ważnym aspektem pracy baristy jest stworzenie odpowiedniego klimatu i utrzymanie wysokich standardów obsługi klienta.
Aby zostać profesjonalnym kawiarzem należy ukończyć kurs dla baristów, w trakcie którego adepci sztuki kawiarskiej zdobywają wiedzę na temat historii i gatunków kawy, sposobów jej parzenia, rodzajów mleka oraz sztuki przygotowania artystycznych kaw warstwowych – latte art. Ważnym aspektem szkolenia jest opanowanie obsługi ciśnieniowych ekspresów oraz poznanie receptur przygotowania różnorodnych naparów kawowych o charakterystycznym smaku, wyglądzie i aromacie. Po ukończeniu kursu zdobytą wiedzę i umiejętności można rozwijać pracując w kawiarni i podpatrując bardziej doświadczonych kolegów lub eksperymentując z kawą i akcesoriami przeznaczonymi do jej zaparzania. Dobrym sposobem podnoszenia kwalifikacji jest udział w konkursach organizowanych w kraju (Mistrzostwach Polski Baristów) i za granicą (World Barista Championship).
Osoba pracująca na stanowisku baristy musi charakteryzować się precyzją, kreatywnością i pomysłowością, a także umiejętnością postępowania według określonych procedur opisujących różne aspekty pracy baristy. Profesjonalne parzenie kawy wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, dlatego tylko osoby szczególnie zainteresowane tą dziedziną, dla których rytuał parzenia kawy jest swego rodzaju pasją mają szansę zyskania miana najlepszych specjalistów.
Pracę na stanowisku baristy można podjąć w małej gastronomii lub w dużych przedsiębiorstwach gastronomicznych. Zawód baristy jest często wykonywany przez osoby młode, uczące się lub studiujące, traktujące tę prace, jako przejściowe zajęcie pozwalające na utrzymanie podczas okresu nauki. Duże kawiarnie sieciowe zatrudniają własnych szkoleniowców przyuczających nowo zatrudnione osoby, co zapewnia wysoki standard usług i lepszą płacę baristom. Plusem tego zawodu jest możliwość rozwijania zainteresowań i pracy w zespole. Natomiast minusem niska płaca i brak docenienia tego fachu ze strony pracodawców.

Autor: Barbara Dziubak  doradca zawodowy MCK w Chełmnie
Źródło: Opracowanie własne, Internet
 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron