Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Barista – zawód dla miłośników kawy

Kawy są różne: espresso, capupuccino, late, frappe… Jedni wolą parzoną, inni rozpuszczalną. Czy najlepsza jest czarna, czy ze śmietanką i mlekiem? A może lepsza jest z cynamonem lub czekoladą? Miłośnicy kawy mają swoje ulubione, bo można ją podawać na różne sposoby. Tylko barista wie, co zrobić, by miała swój niepowtarzalny smak i wygląd.

Zawód baristy jest coraz bardziej popularny, ale nie oznacza to, że jest nowy. Już w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz pisał:

„W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka…”

Dziś są to bariści, a swoją pracę wykonują w kawiarniach, hotelach, czy firmach cateringowych.

By zostać specjalistą od parzenia kawy, nie trzeba kończyć specjalistycznych studiów. Wystarczy kurs, podczas którego poznasz gatunki kawy, sposoby jej przyrządzania, a także przygotowywania w wyjątkowy sposób przy wykorzystaniu mleka (tzw. latte art).

Jednak by odnieść sukces musisz posiadać wyobraźnię i odrobinę talentu, bo kawę podaje się dziś w iście artystycznym stylu.

Czy z parzenia kawy można żyć?

Zarobki nie szokują, ale najlepsi, dzięki udziałom w międzynarodowych konkursach, zdobywają popularność i szansę na pracę w renomowanych restauracjach na całym świecie, bo kawa nie tylko dodaje energii, ale również łączy ludzi, którzy zawsze chętnie spotykają się poza domem przy jej filiżance.

Autor artykułu: Monika Obrębowska-Czwórnóg, pośrednik pracy w PPP w Łańcucie

Przypisy:
Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz"
https://pl.wikipedia.org/wiki/Barista