Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Ogólnopolski Konkurs „Sprawny w zawodzie - kucharz”

Młodzi kucharze z całego kraju rywalizowali w Wasilkowie w Ogólnopolskim Konkursie OHP „Sprawny w zawodzie - kucharz”.

Ile osób wzięło udział w konkursie?

W konkursie rywalizowało ze sobą trzydziestu dwóch młodych kucharzy z 16 województw.

Ile czasu mieli uczestnicy na przygotowanie potrawy?

Na wykonanie zadania dwuosobowe zespoły miały 90 minut.

Jakie popisowe danie mieli przygotować uczestnicy?

Zadanie polegało na przygotowaniu:

  • zupy krem z białych warzyw z kindziukiem i pestkami
  • eskalopków z sosem kurkowym, plackami ziemniaczanymi i surówką coleslaw.

Kto wchodził w skład jury?

Nad poprawnością działań uczestników konkursu czuwali:

  • szef kuchni Restauracji „Zamek w Tykocinie” Dawid Siniło oraz
  • szef kuchni w Restauracji Prowincja w Supraślu Michał Arciszewski.

Co podlegało ocenie?

Przy ocenie jurorzy brali pod uwagę między innymi:

  • sposób przygotowania i podania potrawy,
  • smak potrawy,
  • czy uczestnicy przed przystąpieniem do gotowania zadbali o higienę,
  • znajomość sprzętu, zasad BHP, receptur.

Zwycięzcy konkursu

I miejsce: Marlena Mlazga i Adrian Smoleń Dolnośląska WK OHP

II miejsce: Michał Widz i Arkadiusz Żarnowski Podkarpacka WK OHP

III miejsce: Julia Szmidt i Jessica Skrobek Opolska WK OHP

Uczestnikom konkursu życzymy samych sukcesów!

 

Fot.: Iwona Pietuszewska, Magdalena Klimuk, Maciej Kraskiewicz