Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Ogólnopolski sukces młodzieży z Rybnika

2 marca uczestniczki Ochotniczego Hufca Pracy w Rybniku Karolina Zaczek i Julita Juszczyk osiągnęły wielki sukces zawodowy zdobywając I miejsce w ogólnopolskich Zespołowych Mistrzostwach Młodych Cukierników.

Mistrzostwa były imprezą towarzyszącą międzynarodowym targom cukierniczym, lodziarskim i piekarskim Sweet Targ w Katowicach.

Organizatorem przedsięwzięcia była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego oraz  Targi Branżowe Sweet Targi w Katowicach. Tematem tegorocznych Mistrzostw były mazurki. Zadaniem dwuosobowych zespołów było przygotowanie mazurka wielkanocnego oraz porcji przeznaczonej do degustacji. Do słodkiej rywalizacji przystąpiło dwanaście dwuosobowych zespołów młodzieży kształcącej się w branży cukierniczej, reprezentujących szkoły z różnych rejonów Polski.

Karolina i Julita  upiekły kruche ciasto z bezą orzechową, które przełożyły powidłami śliwkowymi i kremem karpatkowym. Górę ozdobiły najpopularniejszym  symbolem Świąt Wielkanocny -  dużym jajkiem z masy cukrowej i czekolady, które pomalowały ludowymi motywami świątecznymi. Wykończenie mazurka to czekolada z ozdobiona piórami i żonkilami z masy cukrowej.

Piękny i pyszny mazurek wykonany przez uczestniczki OHP z Rybnika zdobył największe uznanie w oczach szacownego jury, w skład którego wchodzili: Szymon Wolański technolog z firmy „SAVPOL", Robert Zych i Zuzanna Bernacka - Jaroszewicz z firmy „Eco Trade" oraz Anna Bębenek z wydawnictwa „Elamed Cukiernictwo i Piekarstwo". Ocenie podlegały walory estetyczne i smakowe wykonanej pracy. Trud włożony w pracę został doceniony atrakcyjną nagrodą ufundowaną przez biuro turystyczne „Polan Travel"– weekendem w wybranej stolicy europejskiej. Oprócz tego zespoły otrzymały certyfikaty, które z pewnością wzbogacą CV wszystkich młodych adeptów cukiernictwa.  

Warto zaznaczyć, że udział w konkursie był możliwy dzięki wytrwałej pracy młodzieży pod okiem wychowawczyni rybnickiego hufca Katarzyny Piełki oraz mistrza cukiernictwa i pracodawcy Krzysztofa Wysłuchy, który dał uczestniczkom wiele cennych wskazówek. Przygotowanie zespołu wsparli również materialnie Zakład Doskonalenia Zawodowego oraz restauracja „Kasandra" z Rybnika.

 

Autor: Radosław Bała, wychowawca 12-20 HP Rybnik

Zdjęcia: Katarzyna Piełka, wychowawca 12-20 HP Rybnik.

 

Zdjęcie nr 1 – Uczestniczki rybnickiego hufca Julita Juszczyk (po prawej) i Karolina Zaczek (z lewej) podczas przygotowania wielkanocnego mazurka;