Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Słodki sukces wychowanków Hufca Pracy w Legnicy

W dniu 10 grudnia 2014 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy odbył się szkolny etap XX Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Tematem przewodnim konkursu było hasło „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”. W turnieju udział wzięło dziesięć osób, w tym sześciu uczestników 1 – 1 Hufca Pracy w Legnicy.

Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań i zdolności cukierniczych, sprawności manualnych, poszerzanie wiedzy z zakresu cukiernictwa, popularyzacja talentu cukierniczego poprzez przygotowanie i prezentację tortu, stworzenie wyrobu cukierniczego charakterystycznego dla Wrocławia oraz propagowanie wiedzy o kulturze regionu.

Konkurs składał się z dwóch etapów: pierwszy z nich to test składający się z 25 pytań zamkniętych (opracowany w oparciu o przedmiotowy program nauczania dla zawodu cukiernik) obejmujący wiadomości z produkcji cukierniczej i techniki w produkcji cukierniczej. Część teoretyczna trwała 60 minut, do zdobycia było maksymalnie 25 punktów. Następny etap turnieju polegał na sprawdzeniu umiejętności praktycznych uczestników i obejmował zadania: wykonanie wyrobów ciastkarskich – tort o masie ok. 1,2 kg oraz ciasteczka kruche (każdy z zawodników po 5 sztuk). Część praktyczna trwała 150 minut, natomiast oceniane były poszczególne elementy: organizacja stanowiska i higiena pracy, składanie tortu, umiejętność wykonania elementów dekoracyjnych zgodnie z tematem przewodnim, formowanie i wykańczanie ciastek kruchych oraz prezentacja swoich wyrobów – łącznie można było zdobyć 75 punktów.

Każdy z uczestników do części praktycznej otrzymał spody biszkoptowe, krem, nakropkę oraz owoce, aby udekorować wedle swoich przemyśleń. Wymagało to dużej precyzji, skupienia oraz doboru odpowiedniej techniki. Podobnie było z wykonaniem ciasteczek. Uczestnicy mieli ze sobą drobny sprzęt niezbędny do wykonania wyrobów (np. radełko, nożyk, woreczki zakończone zdobnikiem do dekoracji, skrobki, etc.) wraz z półproduktami do wykonania elementów dekoracyjnych (marcepan, żele, barwniki, czekolada, masa cukrowa itp.). Poziom konkursu był bardzo wysoki i wyrównany.

Po zakończeniu wszystkich zmagań młodzież przystąpiła do prezentacji swoich dzieł przed komisją konkursową. Należało omówić wszystkie wykorzystane składniki, metodę pracy i dekoracje. Pomysły uczestników na zaprezentowanie tematu konkursu były różnorodne. Jedni dekorowali swoje wypieki motylami, które są symbolami Wrocławia jako Europejskiej Stolicy 2016, inni zaś tworzyli flagę Unii Europejskiej.
Wśród zwycięzców znaleźli się uczestnicy Hufca Pracy w Legnicy. W klasach drugich byli to: Mateusz Kenc – I miejsce, Mateusz Cybulak – II miejsce oraz Ewelina Jankowska – III miejsce. Z klasy trzeciej  na podium znalazła się Martyna Kwiatko, zajmując II miejsce. W związku z tym uczestniczka w styczniu 2015 roku weźmie udział w II etapie tego turnieju, który odbędzie się we Wrocławiu.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, życząc dalszych sukcesów w życiu zawodowym, rozwijania swoich pasji oraz dążenia do osiągania zamierzonych celów. Natomiast za uczestniczkę Martynę Kwiatko trzymamy mocno kciuki w kolejnym etapie konkursu.

 

Autor: Agata Bernasiewicz-Wychowawca HP Legnica

Źródło: tekst własny