Asset Publisher Asset Publisher

Back

Kulinarny konkurs bożonarodzeniowy

Tradycyjny barszcz czerwony z pierogami, ciasto „seromak” oraz rogaliki z jabłkami to efekt pracy kucharzy i cukierników z II klasy szkoły zawodowej podczas tegorocznego konkursu „Na najlepszą potrawę wigilijną”.

Konkurs, którego organizatorem był pion kształcenia zawodowego CKiW OHP z Panią kierownik ds. szkolenia zawodowego uczestników - Agnieszką Dolacińską, odbył się w dniu 5 grudnia w pracowni gastronomicznej w Rowie.

Celem konkursu było poszerzanie umiejętności zawodowych, nabycie praktycznych umiejętności w zawodzie kucharz i cukiernik, rozwijanie walorów estetycznych przy wykonywaniu potraw, umożliwienie młodzieży wykazania się zrozumieniem procesu technologicznego podczas wykonywaniu różnych prac oraz kultywowanie tradycji Bożonarodzeniowej.

Do rywalizacji stanęły trzy dwuosobowe zespoły. Uczestnicy od samego rana przystąpili do wykonywania wcześniej wybranych przez siebie potraw. W kuchni panował miły gwar, w powietrzu unosił się przyjemny aromat, ręce uczestników pełne były pracy, a nad całością rywalizacji dyskretnie czuwała pani instruktor ds. szkolenia zawodowego Anna Tarnowska. Przygotowane potrawy powędrowały na stół, który jak nakazuje tradycja, nakryty był białym obrusem, a na nim wykonane samodzielnie przez naszą młodzież dekoracje. 

 

Uwieńczeniem rywalizacji konkursowej było wręczenie przez p.o Zastępcy Dyrektora CKiW OHP Sebastiana Chruścińskiego,  okolicznościowych dyplomów wraz z nagrodami oraz wykonanie pamiątkowego zdjęcia.

 


Web Content Display Web Content Display