Asset Publisher Asset Publisher

Back

Nakarm swój mózg

Rok szkolny trwa. Zapewne jest pełen nauki, kartkówek, sprawdzianów… Czyli wytężonej pracy dla twojego umysłu. I tak jak samochód potrzebuje paliwa, aby mógł jechać, tak samo twój mózg, aby mógł sprawnie funkcjonować, potrzebuje odpowiedniej porcji energii.

Nie zadowoli się byle czym. Dlatego tak ważne jest, aby codziennie odpowiednio się odżywiać. Zwłaszcza wtedy, gdy przed tobą okres wzmożonej pracy umysłowej, jak choćby przed ważnym sprawdzianem, czy w trakcie sesji egzaminacyjnej. Dieta bogata w odpowiednie pokarmy zagwarantuje odpowiednie odżywienie szarych komórek w okresie, gdy pracują one na pełnych obrotach. Są produkty, które mózg bardzo lubi, dzięki którym poprawi się koncentracja, a nauka nowego materiału przyjdzie z łatwością.

Nie taki cukier straszny

To właśnie glukoza, czyli cukier, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Jednak  przede wszystkim ta pozyskiwana z produktów pełnoziarnistych, które są źródłem węglowodanów złożonych. Aby zaopatrzyć się w ten dobry dla mózgu cukier powinieneś jeść jak najwięcej pełnoziarnistych produktów takich jak razowy chleb, pełnoziarniste musli, makaron z mąki razowej, brązowy ryż, a także wszelkiego rodzaju kasze.

Cukier zawarty w produktach pełnoziarnistych jest uwalniany stopniowo, dzięki czemu przez długi czas  mózg pozostaje odżywiony i gotowy do pracy. Inaczej jest w przypadku cukrów prostych w postaci słodyczy, białego pieczywa czy ciastek, które szybko podnoszą poziom glukozy, ale tylko na krótki czas. Dlatego staraj się ich unikać, zastępując je pełnowartościowymi  produktami.

Tłuszcz też jest potrzebny

Równie korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu ma spożywanie  nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdują się one między innymi w rybach morskich, ale także w olejach roślinnych. Ryby są także źródłem wielu witamin oraz fosforu, który  także jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jeżeli chcesz mieć sprawny umysł, postaraj się przynajmniej dwa razy w tygodniu przewidzieć w swojej diecie porcję ryby i pamiętać o chrupaniu orzechów.

Pij wodę

Woda jest bardzo ważna dla funkcjonowania całego twojego organizmu. Niewystarczająco nawodniony organizm może mieć problemy z koncentracją i pamięcią. Aby temu zapobiec i zapewnić mózgowi sprawne funkcjonowanie, pamiętaj, aby się odpowiednio nawodnić. Wypijaj przynajmniej 1,5 litra wody dziennie. Jeżeli smak wody  ci nie odpowiada,  możesz dodać do niej sok z cytryny, który dodatkowo dostarczy potrzebnych witamin i wzmocni smak wody.

Niezastąpione witaminy

Każdy z nas wie, że aby  organizm mógł sprawnie funkcjonować, potrzebna jest mu odpowiednia ilość witamin i mikroelementów. Twój mózg również ich potrzebuje. Znajdują się one głównie w owocach i warzywach, ale także, orzechach, mleku, mięsie (dużo cennych składników ma np. wątróbka) czy ziemniakach. Pamiętaj, aby każdego dnia spożywać różnego rodzaju owoce i warzywa,a także inne produkty bogate w witaminy i mikroelementy. Dzięki nim zapewnisz prawidłową pracę twojego mózgu, a także wzmocnisz pamięć i koncentrację.

Tego nie powinno zabraknąć

Jeżeli chcesz zadbać o swój umysł w okresie wytężonej pracy, powinieneś dostarczyć mu także takich związków jak żelazo, magnez, potas, cynk czy lecytyna.

I tak np. żelazo pomaga w transporcie tlenu do mózgu, a dotleniony mózg lepiej pracuje. Jeżeli chcesz, aby także twój mózg był dobrze dotleniony, musisz jeść orzechy i zielone warzywa, takie jak pietruszka czy szpinak, rośliny strączkowe lub czerwone mięso.

Magnez ma za zadanie wzmocnić układ nerwowy, a nic tak nie denerwuje jak zbliżający się sprawdzian. Kiedy chcesz wzmocnić organizm porządną dawką magnezu, sięgnij po banany, gorzką czekoladę, kakao czy orzechy laskowe.

Dostarczając organizmowi potasu, poprawiasz zdolność myślenia i koncentrację. Bogatym źródłem tego pierwiastka są suszone morele, awokado, pomidory, ziemniaki, banany czy winogrona.

Bogatym źródłem cynku natomiast są mięsa, ryby i owoce morza, podroby, jajka, nabiał, a także produkty pełnoziarniste oraz orzechy, pestki dyni czy rośliny strączkowe. Z kolei lecytyna, która doskonale wpływa na pamięć, znajduje się między innymi w kiełkach pszenicy, orzeszkach ziemnych, kapuście czy kalafiorze.

Autor: Agnieszka Hajduk

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-studenta-co-warto-jesc-aby-poprawic-pamiec-i-szybkosc-uczenia-si_36581.html
https://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-pamiec-i-koncentracje