Asset Publisher Asset Publisher

Back

Podróże kształcą

Grupa kucharzy z Hufca Pracy w Białymstoku zakończyła niedawno dwutygodniowy staż zawodowy w Niemczech zorganizowany w ramach projektu „Zagraniczny staż kluczem do europejskiej mobilności zawodowej kucharzy i murarzy” w ramach programu Erasmus+ „Kształcenie i Szkolenie Zawodowe”.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej pod okiem instruktora nauki zawodu - Pana Richtera, zgłębiali wiedzę na temat kuchni niemieckiej, włoskiej i rosyjskiej. Nauczyli się przygotowywać m.in. takie dania jak solianka czy „kartofel salad" - niemiecka sałatka z ziemniakami. Upiekli również włoską pizzę na cienkim, drożdżowym cieście.

Uczestnicy Hufca pragnąc wprowadzić polski akcent, postanowili ugotować dania kojarzące się z ojczystym krajem. Młodzież stanęła na wysokości zadania i zachwyciła wszystkich naleśnikami z twarożkiem i dżemem, jabłkami w cieście oraz rosołem i kartaczami. Na zakończenie uczty podane zostały pączki z marmoladą.

Poza gotowaniem młodzież nauczyła elegancko i estetycznie serwować dania oraz odpowiednio nakryć do stołu. Ponadto uczestniczyli w kursie językowym, podczas którego poznali podstawowe terminy i zwroty z dziedziny gastronomii w języku angielskim, niemieckim i francuskim.

Białostoccy młodzi kucharze mieli czas na ciężką pracę i naukę, ale również na rozrywkę. Mogli korzystać z siłowni, stołu do bilarda i kręgielni. Zwiedzili też Frankfurt, Słubice oraz Berlin. Szczególnie emocjonująca była wycieczka do stolicy Niemiec, podczas której zobaczyli m.in. Bundestag, Bramę Brandenburską, Katedrę Berlińską, Fontannę z Neptunem oraz miejsce pamięci ofiar wojen. 

Wielką atrakcją było muzeum Madame Tussauds, w którym młodzież mogła sobie zrobić zdjęcie z figurami woskowymi m.in. Baracka Obamy, Królowej Elżbiety i Jana Pawła II.

Jeśli komuś brakowało ruchu czy relaksu, mógł zaspokoić obie te potrzeby na Tropikalnej Wyspie położonej pod Berlinem. Jest to miejsce imitujące dziką, amazońską przyrodę. Poza podziwianiem tropikalnej roślinności i zwierząt można było również skorzystać z basenów czy sauny.

W ostatnim dniu dyrektor ośrodka, w którym młodzież odbywała staż, przeprowadził egzamin ze znajomości języka niemieckiego oraz kuchni niemieckiej. Wszyscy poradzili sobie bardzo dobrze, ale nie obyło się bez pomocy Pani Kasi Rybińskiej, służącej pomocą i wsparciem przez cały okres stażu. Po egzaminie wszyscy otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobytą wiedzę i umiejętności.

Młodzież wyjeżdżała z Frankfurtu ze smutkiem i nadzieją na powrót. Nie przeszkadzało jej wstawanie o wczesnej porze, dyscyplina czy ciężka praca. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wyjazdu i zgodnie stwierdzili, że było to dla nich jedno z  najważniejszych doświadczeń w ich dotychczasowym życiu.

Autor: Kamila Piechowicz – wychowawca HP w Białymstoku