Публикатор Публикатор

Назад

Moja przygoda w Portugalii

Pasją Krystiana jest gotowanie. Zawsze marzył o poszerzeniu swoich umiejętności gastronomicznych. Zgłosił się do projektu „Wyczesane gotowanie w Portugalii”, gdzie przeżył niesamowite chwile. Przeczytajcie ten wywiad!

Katarzyna Peklak: Co jest Twoją największą pasją?

Krystian Jarecki: Od zawsze moją największą pasją było gotowanie. Zaczynałem pomagając mamie w kuchni przy prostych potrawach i już od najmłodszych lat sprawiało mi to ogromną przyjemność. Z biegiem lat moje doświadczenie nabierało tempa, jednak zawsze czułem jakiś niedosyt.

KP: Dlatego postanowiłeś wziąć udział w projekcie?

KJ: Jak tylko dowiedziałem się o projekcie realizowanym w naszym ośrodku, zgłosiłem się jako pierwszy. Staż odbyty w Portugalii pod okiem wykwalifikowanych kucharzy to dla mnie ogromna szansa, aby rozwinąć skrzydła i nabyć dodatkowych, cennych umiejętności.

KP: Czy miałeś jakieś obawy przed wyjazdem?

KJ: Oczywiście obaw było wiele. Przede wszystkim bariera językowa, która w rezultacie okazała się nie być żadną przeszkodą, ponieważ porozumiewałem się bez problemu. Bałem się również, że nie „wyniosę" z tego stażu tyle, ile bym chciał. Zależało mi na tym, aby nauczyć się jak najwięcej.

KP: Udało się?

KJ: Jak najbardziej. Każdego dnia uczyłem się czegoś nowego. Wszystko opierało się na gotowaniu i smażeniu, jednak samo przygotowywanie potraw było dla mnie cenną lekcją, choćby ze względu na owoce morza, które są u nich podstawą oraz dania, które u nas w Polsce można znaleźć jedynie w restauracjach.

KP: Czy zamierzasz poszerzać swoją wiedzę w tym kierunku?

KJ: Bardzo zależało mi na udziale w projekcie, dlatego nie chciałbym zaprzepaścić tego wszystkiego, czego się nauczyłem. Teraz jestem już pewien, że właśnie w tym zawodzie chcę się realizować po ukończeniu gimnazjum. Cały wyjazd był dla mnie ogromnym wydarzeniem, który daje mi większe szanse na znalezienie pracy, z czego bardzo się cieszę.

KP: Czy projekt przyczynił się do takiej decyzji?

KJ: Oczywiście. Każdemu życzę, aby miał możliwość takiego wyjazdu. Nie dość, że jest to wspaniała przygoda, to przy okazji cenna lekcja, która mi osobiście dodała pewności siebie, przełamała słabości i pozwoliła na zdobycie umiejętności, których nie powstydziłby się kucharz w dobrej restauracji.

 

Wywiad przeprowadzony z Krystianem Jareckim, uczestnikiem projektu „Wyczesane gotowanie w Portugalii" realizowanym na zasadach programu Erasmus +, finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój ( PO WER ), w ramach projektu „ Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego".

 

Autor: Katarzyna Peklak – wychowawca z OSiW Strzelce Krajeńskie