Публикатор Публикатор

Назад

„Słodka zajawka" w Siedlcach

5 lutego w siedleckiej jednostce 7 – 7 HP grupa uczestników podwyższała swoje umiejętności zawodowe poznając metody i przykłady dekorowania przestrzennego deserów bankietowych.

Tematyka warsztatów, przeprowadzonych w ramach programu kulturalno – oświatowego pt. „Moja zajawka – to co mi chodzi po głowie,  mój cel, moje marzenie",  poświęcona była sztuce  sugarcraftingu, czyli ozdabiania  tortów masą  cukrową.  W spotkaniu wzięła udział młodzież odbywająca przygotowanie zawodowe w zawodach  gastronomicznych.  Zajęcia składały się z dwóch modułów – instruktażu połączonego z pokazem oraz ćwiczeń indywidualnych.

Na wstępie uczestnicy otrzymali wiele wskazówek dotyczących postępowania z masą cukrową. Wszyscy mieli możliwość spróbowania swoich sił w samodzielnym wykonywaniu słodkich dekoracji. Prowadząca zajęcia podzieliła się wiedzą o efektownym przyozdabianiu małych ciasteczek, tortów i innych deserów. Pokazała także w jaki sposób tworzyć i odpowiednio modelować figuratywne elementy z lukru plastycznego. Młodzież chętnie wykonywała zdania i dzieliła się ze sobą różnymi pomysłami.

– Takie niekonwencjonalne i twórcze zajęcia to przede wszystkim  wspaniała zabawa. Nie wiedziałem, że można samemu wykonać takie cuda. Myślałem, że są one dostępne tylko w sklepach. Nie mogę się doczekać kolejnego spotkania, podczas którego będziemy od podstaw dekorować torty - stwierdził Konrad Słabosz, uczestnik z siedleckiej jednostki. 

Własnoręcznie wykonanymi ozdobami cukierniczymi młodzi ludzie obdarowali kadrę wychowawczą hufca. Byli bardzo dumni ze swoich dzieł i zapowiedzieli swój udział w kolejnych zajęciach.

 

Autor tekstu: Magdalena Firus – starszy wychowawca 7-7 HP

Autor zdjęcia:  Agnieszka Lewandowska - starszy wychowawca 7-7 HP