Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Łomża: Smaczna tradycja

W Hufcu Pracy w Łomży odbyły się warsztaty kulinarne, poświęcone zwyczajowi smażenia pączków.

Pieczenie pączków w karnawale to stary zwyczaj, który na dobre zadomowił się w polskiej kulturze i obyczajach. Pączki to również smaczna tradycja, obok której nie można przejść obojętnie.

Podczas warsztatów uczestniczki kształcące się w zawodach: cukiernik i kucharz dzieliły się swoimi wypróbowanymi przepisami oraz doświadczeniem i nowościami.

Efekt końcowy był bardzo satysfakcjonujący i wart każdej minuty wspólnej pracy. Delektować się pysznymi wypiekami mogli uczestnicy świetlicy sportowej,  jak i uczestniczki zajęć koła kosmetycznego.

Założeniem głównym warsztatów było rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych uczestników, kultywowanie starych tradycyjnych smaków, jak również pożyteczny odpoczynek w czasie ferii zimowych.

 

Autor tekstu: Pachucka Marzena - wychowawca Hufca Pracy w Łomży

Autor zdjęć: Dziemiańczuk Anna - Komendant Hufca Pracy w Łomży

 

Zdjęcia nr 1-6: Uczestnicy zajęć i ich wyroby

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron