Wydawca treści
„ Smaki regionu- tradycja pieczenia korowaja ”
W dniu 7 października 2020 r. uczestnicy OSiW OHP z Wasilkowa w ramach inicjatywy Rady Młodzieży, wybrali się do wsi Dobrowoda na warsztaty pieczenia korowaja, czyli tradycyjnego ciasta weselnego.
Wieś jest znana z ciekawych imprez sprzyjających tradycji, integrujących mieszkańców z całego województwa podlaskiego. Korowaj to drożdżowe, dekorowane ciasto, które towarzyszy ważnym wydarzeniom, takim jak, na przykład wesele. Korowaj nie jest jedynie produktem kulinarnym, ma też znaczenie rytualne, a jego powstawaniu towarzyszą pieśni i obrzędy.
Młodzież uczestniczyła w niecodziennym szkoleniu wyrabiania, ozdabiania i pieczenia tego ciasta. Podczas warsztatów pieczenia korowaja wszystkim dopisywał dobry humor. Panie z koła gospodyń przygotowały dla naszych uczestników pyszną regionalną babkę ziemniaczaną. Zwieńczeniem warsztatów była degustacja słodkiego korowaja, którego przygotowała młodzież.
Autor tekstu i zdjęć: – Barbara Czajkowska - wychowawca OSiW
Zdjęcia: Uczestnicy podczas występu
Do pobrania
Do pobrania
-
Jesienią pogoda nie ża bardzo?
10.07.2019
-
Hello, Spring!
10.07.2019
-
Wiosna, ach to Ty
10.07.2019
-
Wiosenne inspiracje
10.07.2019
-
Dzień dobry, Wiosno
10.07.2019
-
Wiosenny tulipan
10.07.2019
-
Wiosenny przebiśnieg
10.07.2019
-
Wiosenny narcyz
10.07.2019
-
Zebrało się na wiosnę!
10.07.2019
-
Wiosna, panie!
10.07.2019