Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

„Heca z pieca, czyli wszystko o mące”

Od dnia 22 stycznia 2021 r. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Tczewie realizowany był projekt lokalny „Heca z pieca, czyli wszystko o mące”.

Mąka to podstawowy składnik codziennej diety, lecz co o niej wiemy?

Podczas przeprowadzania programu, instruktor praktycznej nauki zawodu Barbara Kwasowiec przekazała całą zdobytą wiedzę na jej temat przyszłym, młodym kucharzom. Młodzież podczas zajęć miała szansę dowiedzieć się, jak odbywa się produkcja mąki, jaki jest jej skład, wyciąg, jakie wyróżniamy typy oraz rodzaje. Szczegółowo omówione zostało zastosowanie i właściwości mąki.

Sukcesywnie, raz w tygodniu, uczestnicy OSiW Tczew oprócz zdobywania wiedzy teoretycznej nabywali także umiejętności praktyczne. Podczas zajęć warsztatowych przygotowane zostały różnego rodzaju szybkie przekąski z warzywami, paszteciki oraz różnorodne pieczywo w postaci chlebów i bułek. Kucharze podjęli również wyzwanie cukierników i upiekli drożdżowe, słodkie bułeczki z marmoladą oraz szarlotkę. Największym jednak zainteresowaniem cieszyła się pizza, a także litewskie kibiny.

Ze względu na kolejne zmiany w organizacji praktycznej nauki zawodu, program lokalny został podsumowany i zakończony on-line dnia 2 kwietnia 2021 r.

Młodzież wie, że racjonalne spożywanie produktów mącznych jest naszym sprzymierzeńcem, ponieważ mąka,a szczególnie ta z wysokiego przemiału jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz niektórych składników mineralnych, przede wszystkim żelaza i fosforu.

Beneficjenci programu wiedzączym jest gluten, a także kto nie powinien go spożywać lub powinien ograniczyć jego spożywanie ze względów zdrowotnych.

 

Autor tekstu: Paulina Szmaglińska - Kierownik Warsztatów Szkoleniowych OSiW w Tczewie

Autor zdjęć: Paulina Szmaglińska, Lucyna Jabłońska – Pośrednik Pracy w MCK w Tczewie

 

Zdjęcie 1, 2, 3: Warsztaty szkoleniowe

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron