Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

„ Smaki regionu- tradycja pieczenia korowaja ”

W dniu 7 października 2020 r. uczestnicy OSiW OHP z Wasilkowa w ramach inicjatywy Rady Młodzieży, wybrali się do wsi Dobrowoda na warsztaty pieczenia korowaja, czyli tradycyjnego ciasta weselnego.

Wieś  jest znana z ciekawych imprez sprzyjających tradycji, integrujących mieszkańców z całego województwa podlaskiego. Korowaj  to drożdżowe, dekorowane ciasto, które towarzyszy ważnym wydarzeniom, takim jak, na przykład wesele. Korowaj nie jest jedynie produktem kulinarnym, ma też znaczenie rytualne, a jego powstawaniu towarzyszą pieśni i obrzędy.

Młodzież uczestniczyła w niecodziennym szkoleniu wyrabiania, ozdabiania i pieczenia tego ciasta. Podczas warsztatów  pieczenia korowaja wszystkim dopisywał dobry humor. Panie z koła gospodyń przygotowały dla naszych uczestników pyszną regionalną babkę ziemniaczaną. Zwieńczeniem  warsztatów była degustacja słodkiego korowaja, którego przygotowała młodzież.

 

Autor tekstu i zdjęć: – Barbara Czajkowska - wychowawca OSiW

 

Zdjęcia: Uczestnicy podczas występu

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron