Wydawca treści
„ Smaki regionu- tradycja pieczenia korowaja ”
W dniu 7 października 2020 r. uczestnicy OSiW OHP z Wasilkowa w ramach inicjatywy Rady Młodzieży, wybrali się do wsi Dobrowoda na warsztaty pieczenia korowaja, czyli tradycyjnego ciasta weselnego.
Wieś jest znana z ciekawych imprez sprzyjających tradycji, integrujących mieszkańców z całego województwa podlaskiego. Korowaj to drożdżowe, dekorowane ciasto, które towarzyszy ważnym wydarzeniom, takim jak, na przykład wesele. Korowaj nie jest jedynie produktem kulinarnym, ma też znaczenie rytualne, a jego powstawaniu towarzyszą pieśni i obrzędy.
Młodzież uczestniczyła w niecodziennym szkoleniu wyrabiania, ozdabiania i pieczenia tego ciasta. Podczas warsztatów pieczenia korowaja wszystkim dopisywał dobry humor. Panie z koła gospodyń przygotowały dla naszych uczestników pyszną regionalną babkę ziemniaczaną. Zwieńczeniem warsztatów była degustacja słodkiego korowaja, którego przygotowała młodzież.
Autor tekstu i zdjęć: – Barbara Czajkowska - wychowawca OSiW
Zdjęcia: Uczestnicy podczas występu
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Wielkopolska: Akcja zima 2023
27.01.2023
-
Giełda Pracy w Chełmie - 27.01.2023 r.
25.01.2023
-
Grajewo: Rozpoczynamy ferie dobrym filmem
25.01.2023
-
Praca szuka człowieka
24.01.2023
-
„EKO dzieciaki – niezłe z nas ziółka”
24.01.2023