Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Białystok: Sushi – Warsztaty kulinarne

Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Białymstoku w dniu 17 listopada 2021 roku zorganizowało warsztaty kulinarne pod nazwą „Sushi jako alternatywa zdrowego żywienia”.

W zajęciach brali udział uczestnicy Hufca Pracy w Białymstoku oraz Ośrodka Szkolenia OHP w Wasilkowie. Wydarzenie odbyło się w studiu kulinarnym „Zmokła Kura” w Białymstoku.

12 osobowa grupa młodzieży pod opieką znanego szefa kuchni Radosława Sorko zapoznała się z zasadami zdrowego odżywiania kuchni japońskiej. Prowadzący opowiedział o charakterze pracy jako Sushi Master oraz zainicjował dyskusję na temat smaków i metod wytwarzania sushi. Przekazał wiedzę dotyczącą doboru składników w taki sposób, aby przygotowywane potrawy były zbilansowane  i zdrowe.

Uczestnicy poznali również techniki krojenia ryb i warzyw, zasady gotowania i przygotowania ryżu, pojęcie i wykorzystywanie temperatury w sushi, metody przygotowania i zwijania rolek. W trakcie trwania warsztatów młodzież przygotowywała sushi min. w postaci futomaków i uromaków. Po wykonaniu potraw odbyła się wspólna degustacja. Uczestnicy wyrazili swoją subiektywną opinię na temat łączenia smaków i praktycznych technik zwijania rolek.

Warsztaty miały na celu zapoznanie uczestników z zasadami przygotowywania sushi oraz zaszczepienie w młodzieży pasji do zdrowego gotowania i odżywiania się. Dzięki udziałowi w warsztatach młodzież zdobyła nową wiedzę i umiejętności, które zwiększą ich atrakcyjność na rynku pracy, a także będą atutem podczas poszukiwania zatrudnienia.

 

Autor tekstu: Ilona Sławińska – specjalista ds. programów - stażysta – Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Białymstoku

 

Autor zdjęć: Ilona Sławińska – specjalista ds. programów - stażysta – Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Białymstoku; Lila Wojtach – instruktor ds. szkolenia zawodowego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie

 

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron