Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Białystok: Warsztaty kulinarne „Finger foody – szybkie przekąski”

Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Białymstoku zorganizowało warsztaty kulinarne pod nazwą „Finger foody – szybkie przekąski”.

 

W zajęciach brali udział uczestnicy Hufca Pracy w Białymstoku oraz Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie. Wydarzenie odbyło się w Studiu Kulinarnym „Atuty” w Białymstoku. 12 osobowa grupa młodzieży pod opieką znanej szefowej kuchni Ewy Bałdyś przygotowała szybkie przekąski – finger foody m.in. rafaello z kurczaka z orzechami, tortille z domowym humusem i warzywami, wege spring rollsy.

Prowadząca opowiedziała o charakterze pracy jako szef kuchni oraz zainicjowała dyskusję na temat najnowszych trendów szybkich przekąsek. Opowiedziała również o znaczeniu i odpowiednim doborze składników w celu przygotowania zbilansowanych i zdrowych finger foodów. 

Po wykonaniu potraw odbyła się wspólna degustacja. Uczestnicy wyrazili swoją subiektywną opinię na temat łączenia smaków i praktycznych technik wykorzystywanych podczas przygotowania finger foodów. Ich zdaniem przygotowanie smacznych przekąsek wcale nie musi być czasochłonne, a wręcz przeciwnie - szybkie i przyjemne.

Nowe umiejętności pozwolą uczestnikom OHP samodzielnie przygotować lunch do szkoły, na przyjęcia nie tylko te domowe, ale także bardziej oficjalne. Dzięki udziałowi w warsztatach młodzież zdobyła nową wiedzę i umiejętności, które zwiększą ich atrakcyjność na rynku pracy, a także będą atutem podczas poszukiwania zatrudnienia.

 

 

Autor tekstu: Ilona Sławińska - specjalista ds. programów – stażysta - Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Białymstoku

Autor zdjęć: Ilona Sławińska - specjalista ds. programów – stażysta - Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Białymstoku

 


                                                                                    


Widok zawartości stron Widok zawartości stron