Wydawca treści
Co wiesz o "zawieszaniu"?
Lubisz pomagać ludziom? Bierzesz udział w zbiórkach, na rzecz banków żywności? Angażujesz się w „Szlachetną Paczkę” lub „Pomoc Rodakom na Wileńszczyźnie”? Jeśli tak, to ta idea jest właśnie dla Ciebie!
Grupa młodzieży – uczestników, absolwentów OHP i ich przyjaciół postanowiła zrealizować projekt z Europejskiego Korpusu Solidarności, który upowszechniałby zwyczaj pomagania innym, który przywędrował do nas z Włoch. Mówi się o tym: „zawieszanie” kawy lub obiadu. Polega to na opłaceniu, oprócz własnego rachunku w restauracji, kawiarni, także dodatkowego napoju lub dania, o czym pracownik lokalu informuje, zawieszając kupon z informacją na specjalnej tablicy ogłoszeń, stąd nazwa projektu „Zawieszone kupony”.
Nasz projekt realizowany jest pod opieką instytucjonalną Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Płocku, a wspomaganiem grupy inicjatywnej zajęła się Pani Żaneta Roga wychowawczyni z Hufca Pracy 7 - 11. Partnerem w projekcie jest Klub Seniora „Szansa”, działający przy Parafii Św. Jadwigi Królowej w Płocku.
Nasze działania polegają na upowszechnianiu wiedzy o tym szlachetnym zwyczaju, w lokalnej społeczności oraz na nabywaniu nowych umiejętności, które posłużą nam do lepszego promowania „zawieszania”.
W maju i czerwcu, między innymi, uczestniczyliśmy w warsztatach z grafiki użytkowej, co pomoże nam zaprojektować baner, promujący projekt, który wykorzystywany będzie przy okazji różnego rodzaju imprez plenerowych, ale też na konferencjach, spotkaniach z lokalnymi decydentami. Wcześniej, w kwietniu wysłuchaliśmy wykładu dra Witolda Wybulta o relacjach międzypokoleniowych i znaczeniu obecności w rodzinie oraz społeczeństwie naszych seniorów. Dyskusja, która się potem wywiązała uświadomiła nam, jak ważną rolę odgrywają nasi dziadkowie i babcie oraz jak dużo im zawdzięczamy, w naszym codziennym funkcjonowaniu. Bardzo liczną grupą, wybraliśmy się też na spotkanie integracyjne, do restauracji „Gary Babci Krysi”, która realizuje w praktyce program „Zawieszony obiad”.
10 i 11 lipca 2025 r. grupa inicjatywna projektu przeprowadziła w płockich lokalach gastronomicznych ankietę, na temat „zawieszania” posiłków, czyli pomagania ludziom, których nie stać na „bywanie” w restauracjach i kawiarniach.
Właściciel lub menadżer lokalu był poproszony o wypełnienie krótkiej ankiety, a w tym czasie absolwenci OHP i ich koledzy wyjaśniali, na czym polega nowa forma pomocy niezamożnym mieszkańcom lokalnej społeczności. Chcielibyśmy, przede wszystkim, podziękować pracownikom restauracji i cukierni, którzy pomimo obowiązków zawodowych, zgodzili się na udział w naszej ankiecie.
Autorka tekstu i zdjęć: Żaneta Roga - coach grupy inicjatywnej i wychowawca w HP 7 -11 w Płocku
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Giełda Pracy w Brodnicy - 24.07.2025 r.
16.07.2025
-
Co wiesz o "zawieszaniu"?
16.07.2025