Wydawca treści
Inspiracje kulinarne w Studiu „Zmokła Kura"
W dniu 26 października 2020 r. młodzież z Hufca Pracy w Zambrowie uczestniczyła w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez PWK OHP w Białymstoku.
Warsztaty odbyły się w Studiu Kulinarnym „Zmokła Kura” w Białymstoku. Jest to miejsce dla amatorów dobrej kuchni, poszukujących wyzwań i nowych smaków.
Młodzi kucharze w bezpieczny sposób poznali zasady pracy z narzędziami kuchennymi, nowe aromaty, kolory i kształty. Pod bacznym okiem szefa kuchni Radosława Sorko, uczestnicy mieli okazję poznać tajniki włoskiej kuchni i przygotować potrawy: makaron karbonara, risotto, surito oraz przepyszny deser tiramisu.
Wszyscy uczestnicy chętnie włączyli się w przygotowywanie potraw od podstaw. Wspólne gotowanie sprawiło wiele frajdy, prowadziło do pracy zespołowej i uważnego słuchania poleceń szefa. Praca młodych adeptów kulinarnych została uwieńczona wspólnym skonsumowaniem przygotowanych potraw.
Warsztaty kulinarne okazały się dobrą lekcją dla wszystkich. Młodzież zdobyła nowe doświadczenie, spędziła miło czas, nauczyła się czegoś ciekawego, poznała nowe połączenia składników oraz nowe smaki. Wszyscy jednomyślnie stwierdzili, iż takie smaczne potrawy jakie dziś poznali przygotują swoim bliskim w domu.
Uśmiech na twarzach młodzieży i dyskusja w drodze powrotnej sugeruje, iż bardzo chętnie uczestniczyliby jeszcze w takich warsztatach, bo była to bardzo dobra odskocznia od codzienności w jakiej wszyscy się znaleźliśmy.
Autor tekstu i zdjęć: Justyna Jabłońska- wychowawca HP Zambrów
Zdjęcia nr 1: Ola i Dawid podczas obierania ziemniaków
Zdjęcie nr 2: Julia podczas sporządzania potraw
Zdjęcie nr 3: Ola i Martyna przy krojeniu cebuli
Zdjęcie nr 4: Bartek, Łukasz i Paweł - masterschefowie gotowi do pracy
Zdjęcie nr 6: Makaron spaghetti w roli głównej
Zdjęcie nr 7: Dania gotowe do spożycia
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Przedświąteczne przygotowania w Giżycku
23.12.2024
-
Spotkanie opłatkowe w Pasłęku
19.12.2024
-
Odkrywanie świata finansów
18.12.2024