Wydawca treści
Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe w Pomorskiej WK OHP
W dniach od 26.04.2022 r. do 27.04.2022 r. uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Tczewie wzięli udział w szkoleniu zawodowym pn. „Kuchnia molekularna”.
Organizatorem szkolenia było Centrum Edukacji i Pracy w Gdańsku.
Szkolenie przeprowadził Pan Paweł Wątor, który z wykształcenia jest kucharzem i dietetykiem. Doświadczenie zdobył na wyspach w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował w warszawskim Amber Room jako zastępca Wojciecha Modest Amaro. Jest współautorem książki „Odkrywanie Smaków” z Markiem Kondratem.
Szkolenie miało na celu zapoznanie młodych ludzi z historią gastronomii molekularnej, z różnymi technikami i produktami stosowanymi w tego typu kuchni. Instruktor rozpoczął spotkanie od zajęć teoretycznych, które miały na celu przedstawienie zasad bezpieczeństwa pracy z ciekłym azotem. W ramach zajęć praktycznych młodzież została zaproszona do kawioru, gotowania w ciekłym azocie, zamrażania piany w syfonie, wytwarzania lizaka molekularnego i klasycznej dekonstrukcji.
Dania, które przygotowała młodzież to:
- udko z indyka sous vide z sosem własnym z ogórkiem kompresowany, galaretką z buraka, espumą z buraka, pianką z mleka podwędzanego oraz lizakiem molekularnym z parmezanu,
- lody z wędzonego miodu i białą czekoladą na ciekłym azocie z espumą z owoców tropikalnych i galaretką owocową z jadalnymi kwiatami,
Po zakończonym szkoleniu zawodowym każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia szkolenia oraz dyplom ukończenia szkolenia od prowadzącego zajęcia, Pana Pawła Wątor.
Autor tekstu: Lucyna Jabłońska – pośrednik pracy w MCK Tczew
Autor zdjęć: Lucyna Jabłońska / Uczestnicy szkolenia
Zdjęcia nr 1: Uczestnicy szkolenia zawodowego
Zdjęcie nr 2: Zajęcia teoretyczne podczas szkolenia
Zdjęcie nr 3: Wykonane dania
Zdjęcie nr 4: W trakcie zajęć praktycznych
Zdjęcie nr 5: Otrzymanie certyfikatów ukończenia szkolenia pn. „Kuchnia molekularna”
Zdjęcie nr 6: Zdjęcie pamiątkowe
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Targi Pracy – Edycja Jesienna
15.10.2024
-
Pasłęk: Kreatywność w akcji
10.10.2024