Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Kuchnia zero waste

Wyrzucanie jedzenia to globalny problem, jednak nie zdajemy sobie sprawy z potencjalnej wartości resztek, które gromadzą się nawet w najmniejszych kuchniach.

Średnio, każdy Polak miesięcznie wyrzuca 4 kilogramy jedzenia. Aby przeciwdziałać marnowaniu żywności, Młodzieżowe Centrum Kariery w Giżycku zorganizowało warsztaty „Kuchnia zero waste”.

Warsztaty prowadził Dariusz Baryga – doświadczony kucharz, juror konkursów kulinarnych, organizator warsztatów i akademii kulinarnych dla młodzieży, gotujący także w programie „Pytanie na śniadanie”. Jego asystentką była Anna Żołądek, również doświadczona kucharka i absolwentka Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku. Oboje wystąpili jako eksperci w dziedzinie sztuki kulinarnej. Uczestnicy warsztatów przygotowali m.in. kopytka z marchewki na maśle z cynamonem i brązowym cukrem. Degustowali też inne dania przygotowane w myśl nurtu „gotowanie bez resztek”, takie jak chlebek z bananów czy kotleciki z kaszy gryczanej. Podczas warsztatów odbyła się dyskusja o branży gastronomicznej, planowaniu zakupów i posiłków, aby ograniczać resztki. W obecnych czasach, kiedy troska o środowisko jest coraz ważniejsza, młodzież odgrywa kluczową rolę w promowaniu zrównoważonych praktyk.

Warsztaty „Kuchnia zero waste” to doskonała okazja dla uczestników OHP z Giżycka do zdobycia wiedzy i umiejętności, które są korzystne dla środowiska i rozwijają ich umiejętności zawodowe. Udział w nich może też zwiększyć ich atrakcyjność na rynku pracy, gdyż firmy coraz bardziej cenią pracowników z zaangażowaniem społecznym i świadomością ekologiczną. Dodatkowo doświadczenie związane umiejętnością wykorzystania resztek może być dodatkowym atutem w przyszłej karierze zawodowej.

 

Autor artykułu i zdjęć: Paulina Barczak- doradca zawodowy MCK w Giżycku

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron