Wydawca treści
Kulinarne podróże małe i duże w OSiW w Łobzie
W dniu 13.02.2020 r. odbyły się warsztaty kulinarne dla młodzieży z OSiW w Łobzie.
Uczestnicy mieli okazję poznać historię włoskiej pizzy, bo właśnie tego dotyczyły zajęcia.
Dowiedzieli się, że dzięki Kolumbowi pizza i pomidory trafiły do Europy. Początkowo pieczony w piecu w wysokiej temperaturze placek z przeróżnymi dodatkami uznawany był za posiłek biedoty, jednak z czasem trafił na królewskie stoły. Przysmak ten został wpisany na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO. Wszyscy byli zafascynowani zajęciami i ich tematem. Z zainteresowaniem słuchali przedstawionej historii.
Z dużym zapałem uczestnicy warsztatów zabrali się do pracy. Każdy miał możliwość własnoręcznie przygotować pizzę, taką, jaką lubi i z ulubionymi dodatkami. Młodzież przygotowywała produkty. Kroiła, siekała, mieszała, ugniatała ciasto oraz przygotowała sosy.
Uczestnikom bardzo podobały się warsztaty. Wyrazili chęć uczestnictwa w kolejnych takich zajęciach.
Autor tekstu: Agnieszka Górny – wychowawca OSiW w Łobzie
Autor zdjęć: Agnieszka Górny – wychowawca OSiW w Łobzie
Uczestnicy podczas przygotowywania pizzy
Wychowankowie OSiW w Łobzie podczas zajęć
Uczestnicy OSiW w Łobzie podczas kreatywnych ferii
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
„Targi Pracy i Edukacji”
28.11.2023
-
Zajęcia z pośrednikiem pracy w Tarnobrzegu
27.11.2023
-
Młodzieżowe Tygodnie Sukcesu w Gołdapi
23.11.2023
-
Giełda Pracy w Dzierżoniowie - 27.11.2023 r.
23.11.2023
-
Szkolenia zawodowe
21.11.2023