Wydawca treści
Kulinarne podróże małe i duże w OSiW w Łobzie
W dniu 13.02.2020 r. odbyły się warsztaty kulinarne dla młodzieży z OSiW w Łobzie.
Uczestnicy mieli okazję poznać historię włoskiej pizzy, bo właśnie tego dotyczyły zajęcia.
Dowiedzieli się, że dzięki Kolumbowi pizza i pomidory trafiły do Europy. Początkowo pieczony w piecu w wysokiej temperaturze placek z przeróżnymi dodatkami uznawany był za posiłek biedoty, jednak z czasem trafił na królewskie stoły. Przysmak ten został wpisany na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO. Wszyscy byli zafascynowani zajęciami i ich tematem. Z zainteresowaniem słuchali przedstawionej historii.
Z dużym zapałem uczestnicy warsztatów zabrali się do pracy. Każdy miał możliwość własnoręcznie przygotować pizzę, taką, jaką lubi i z ulubionymi dodatkami. Młodzież przygotowywała produkty. Kroiła, siekała, mieszała, ugniatała ciasto oraz przygotowała sosy.
Uczestnikom bardzo podobały się warsztaty. Wyrazili chęć uczestnictwa w kolejnych takich zajęciach.
Autor tekstu: Agnieszka Górny – wychowawca OSiW w Łobzie
Autor zdjęć: Agnieszka Górny – wychowawca OSiW w Łobzie
Uczestnicy podczas przygotowywania pizzy
Wychowankowie OSiW w Łobzie podczas zajęć
Uczestnicy OSiW w Łobzie podczas kreatywnych ferii
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Wyjątkowe walentynki w Elblągu
18.02.2025
-
Podkarpackie: Zamierzenia na ferie 2025
17.02.2025
-
Akcja Zima w województwie pomorskim
13.02.2025
-
Ferie z OHP w Legnicy
13.02.2025
-
Kreatywne ferie w Elblągu
11.02.2025