Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Kulinarne podróże małe i duże w OSiW w Łobzie

W dniu 13.02.2020 r. odbyły się warsztaty kulinarne dla młodzieży z OSiW w Łobzie.

Uczestnicy mieli okazję poznać historię włoskiej pizzy, bo właśnie tego dotyczyły zajęcia.

Dowiedzieli się, że dzięki Kolumbowi pizza i pomidory trafiły do Europy. Początkowo pieczony w piecu w wysokiej temperaturze placek z przeróżnymi dodatkami uznawany był za posiłek biedoty, jednak z czasem trafił na królewskie stoły. Przysmak ten został wpisany na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO. Wszyscy byli zafascynowani zajęciami i ich tematem. Z zainteresowaniem słuchali przedstawionej historii.

Z dużym zapałem uczestnicy warsztatów zabrali się do pracy. Każdy miał możliwość własnoręcznie przygotować pizzę, taką, jaką lubi i z ulubionymi dodatkami. Młodzież przygotowywała produkty. Kroiła, siekała, mieszała, ugniatała ciasto oraz przygotowała sosy.

Uczestnikom bardzo podobały się warsztaty. Wyrazili chęć uczestnictwa w kolejnych takich zajęciach.

 

Autor tekstu: Agnieszka Górny – wychowawca OSiW w Łobzie

Autor zdjęć: Agnieszka Górny – wychowawca OSiW w Łobzie

 

Uczestnicy podczas przygotowywania pizzy

Wychowankowie OSiW w Łobzie podczas zajęć

Uczestnicy OSiW w Łobzie podczas kreatywnych ferii


Widok zawartości stron Widok zawartości stron