Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Kulinarny Challenge w Słupsku

22 maja w 11-19 Hufcu Pracy w Słupsku nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu „Kulinarny Challenge”.

Miał on charakter indywidualny i skierowany był do wszystkich uczestników jednostki. Zarówno uczeń nauki zawodu kucharz, jaki i pasjonat gotowania miał równe szanse. Komisję konkursową należało zaskoczyć precyzją, estetyką i pomysłowością.

Przedmiotem konkursu było wykonanie dania głównego. Organizator, by nie ograniczać możliwości młodzieży bądź nie wykluczać z udziału, nie precyzował rodzaju i gatunku produktów. Wybór dania zależał od pomysłowości i możliwości uczestnika oraz dostępności niezbędnych produktów. Komisja zwracała uwagę na organizację stanowiska pracy, spełnienie warunków higienicznych np. spięte włosy, fartuszek, przypuszczalną wartość smakową oraz energetyczną.

Warunkiem udziału w challenge’u było nadesłanie na adres mailowy hufca 10 fotografii dokumentujących zrealizowanie zadania. Przesłane obrazy miały ukazywać nazwę dania, niezbędne składniki i dokładny przepis na jego wykonanie. Kolejny miał prezentować stanowisko pracy wraz z niezbędnymi produktami i sprzętem np. blender, tarka. Poszczególne etapy wykonywania zadania miały być widoczne na kolejnych kilku fotografiach. Na ostatniej – finalnej – należało zaprezentować na talerzu gotowe danie.

Uczestnicy bardzo chętnie przystąpili do zmagań, a nadesłane prace były bardzo różnorodne. Komisja mogła podziwiać: apetyczny nadziewany schab w sosie pieczeniowym z rodzynkami, smakowite puree ziemniaczane z piersią kurczaka, placek po węgiersku z pikantnym sosem z wędzonej kiełbaski czy też genialne łazanki i rewelacyjny żurek. To tylko niektóre z wyśmienitych i wybornych dań ugotowanych przez zdolnych młodych ludzi.

Przesłane do kadry hufca zdjęcia pokazują, że uczestnicy z wielkim zaangażowaniem i zadowoleniem realizowali zadanie, a przygotowane przez nich potrawy były miłym prezentem dla wszystkich domowników. Wybór laureatów przysporzył sędziom niemałych trudności, ale ostatecznie wyłoniono czterech zwycięzców.

I i II miejsce zajęłya Ewa i Justyna, uczennice Szkoły Branżowej „Złoty Fach” ze Słupska, natomiast III i IV miejsce przypadło Paulinie i Dominice, uczennicom Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy.

Nagrody dla finalistek ufundowała Pomorska Wojewódzka Komenda OHP. Doskonalenie umiejętności kulinarnych przez młodych ludzi, aktywizacja, rozwijanie kreatywności i promowanie zdrowego stylu odżywiania były założeniem słupskich wychowawców, które udało się osiągnąć.

 

Autor tekstu: Małgorzata Piekarek – wychowawca z 11-19 HP w Słupsku

Autor zdjęć: Uczestnicy 11-19 HP w Słupsku

 

 

Zdjęcie nr 1: Poszczególne etapy pracy nad potrawą

 

Zdjęcie nr 2: Prezentacja dania

Zdjęcie nr 3: Nagrody dla kuchmistrzyń


Widok zawartości stron Widok zawartości stron