Widok zawartości stron
Wydawca treści
Kurs „Finger food” w Koninie
2023-09-01
W projekcie „Aktywni górą!” nadszedł czas na ostatnie kursy, te najdłużej wyczekiwane przez uczestników. Dnia 21 sierpnia 2023 roku rozpoczęły się szkolenia umiejętności zawodowych „Finger food” oraz kurs zawodowy „Spawacz MAG”.
Zajęcia z pierwszego z tych szkoleń zakończyły się 25 sierpnia. Spotkania były bardzo intensywne i owocne dla grupy.
Z dziewięcioosobowej grupy projektowej złożonej z młodzieży kończącej kształcenie w szkole branżowej I stopnia, sześcioro realizowało szkolenie „Finger food”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „jedzenie w palce”, czyli tzw. przekąski bankietowe. Pyszności było co niemiara!
Pierwszego dnia uczestnicy po zapoznaniu z zasadami BHP oraz tymi dotyczącymi sporządzania przekąsek, wkroczyli do kuchni orientalnej i uczyli się sporządzać sushi. Drugiego dnia tworzyli przekąski słodkie.
W czasie szkolenia uczniowie odkrywali przekąski z różnych stron świata, m.in. włoskie –panna cotta, amerykańskie – burgery, francuskie –bruschetta, arabskie – hummus. Poznali kilkadziesiąt przepisów na potrawy typu finger food, a wykonali ich niemalże trzydzieści rodzajów.
Tak ciekawe formy rozwoju na pewno cieszą i pozwalają uczestnikom OHP poszerzać swoje umiejętności. Grupa projektu „Aktywni górą!” biorąca udział w kursie „Finger food” może już się cieszyć z uzyskanego w jego ramach certyfikatu i wpisać go w swoje CV. To na pewno wartość dodana, a takie umiejętności na rynku pracy to zaleta.
Autor: Anna Nowakowska-Pytlak
Zdjęcia: Marcin Siuda