Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Nakręć się na sushi

Jak zrobić wyśmienite shushi? Hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri i inne smaki! Młodzież OHP z Gołdapi wzięła udział w warsztatach z kuchni japońskiej.

Uczestnicy pod czujnym okiem licencjonowanego sushimastera zgłębiała techniki przygotowania, zgodnie z tradycją, idealnego sushi. W części teoretycznej poznali historię sushi, rodzaje rolek oraz podstawowe informacje na temat kuchni japońskiej.

Część praktyczna pozwoliła uczestnikom nauczyć się kręcić rolki od podstaw. Pani Emilia Sakowicz, właścicielka Pracowni Sushi w Gołdapi, pokazała cały proces, począwszy od odpowiedniego zaprawienia ryżu na prawidłowym i estetycznym serwowaniu kończąc.

Młodzież chętnie i bardzo aktywnie uczestniczyła w warsztatach. Otrzymane certyfikaty na pewno zwiększą ich konkurencyjność na gastronomicznym rynku pracy.

Warsztaty pn. „Nakręć się na Sushi” zostały zorganizowane przez Młodzieżowe Centrum Kariery OHP w Gołdapi.

 

Autor tekstu: Monika Dowgiałło – doradca zawodowy MCK Gołdap

Autor zdjęć: Anna Brzost – Dołęga – pośrednik pracy

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron