Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Od uczestnika do pracownika – historia Marka z OSiW Tczew

Klub Absolwenta funkcjonujący w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Tczewie zawsze jest otwarty dla swoich beneficjentów oraz zaprasza do uczestnictwa w spotkaniach.

Uczestnicy mają możliwość podzielenia się swoją aktualną sytuacją życiową oraz zawodową. Opiekun klubu na takich spotkaniach ma możliwość przedstawienia aktualnej oferty kursów oraz szkoleń organizowanych przez OHP, aby jak najefektywniej wspomóc młodzież.

Wśród absolwentów zasługujących na wyróżnienie znajduje się Marek Nierzwicki, którego historia udowadnia, że odpowiednio dobrane praktyki, to 70 procent sukcesu.

Marek ukończył okres kształcenia w 2020 roku. Przez okres 5 lat nauki otrzymywał oceny celujące z warsztatów szkoleniowych, z przedmiotów ogólnych zdobył średnią 5,57, a jego zachowanie zawsze było oceniane jako wzorowe.

Po ukończeniu szkoły był sceptycznie nastawiony do kontynuacji swojej kariery jako kucharz, ponieważ w czasie pandemii trudno było znaleźć pracę w gastronomii. Wykonywał różne dorywcze zajęcia, aby móc się samodzielnie utrzymać. Planował wyjechać za granicę w poszukiwaniu lepszej pracy. Ku zadowoleniu tego młodego człowieka w czerwcu 2021 r. Pomorska Wojewódzka Komenda OHP w Gdańsku zaproponowała mu stanowisko pomocy kuchennej w OSiW w Tczewie.

Marek jest bardzo pracowity, kreatywny, punktualny, godny zaufania oraz ma odpowiednie predyspozycje zawodowe. Cieszy się, że może kontynuować gastronomiczną przygodę. Ponadto wszyscy pracownicy ośrodka wiedzą, jak bardzo kocha gotować.

Marek nie rezygnuje ze swych marzeń. Cały czas szuka kulinarnych inspiracji. Planuje zdobyć doświadczenie, a w przyszłości otworzyć własną działalność i swoją restaurację.

 

Autor tekstu i zdjęć: Iwona Filipkowska – wychowawca w OSiW Tczew

 

Zdjęcie 1-3: Marek Nierzwicki podczas codziennych prac

 

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron