Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Zawodowi piekarze w MCK Oleśnica

Dla zachęty do wyboru zawodu piekarza oraz ukazania jego tajników, doradczyni zawodowa i pośrednik pracy z MCK CKiW OHP w Oleśnicy zorganizowały pokaz umiejętności zawodowych pod okiem doświadczonych instruktorek: Mirosławy Roch i Haliny Czajkowskiej.

Zawód piekarza jest jednym z najstarszych, bo znany już od średniowiecza. Wybierany jako jeden z kierunków kształcenia zawodowego, pokrewny z zawodem kucharza czy cukiernika. Piekarze wymieniani w najstarszych dokumentach prawa magdeburskiego, razem z rzeźnikami i szewcami zakładali pierwsze, miejskie cechy branżowe w Polsce.

W pracy piekarza niezwykle istotna jest higiena osobista jak i higiena otoczenia, dobra kondycja fizyczna i zdrowotna, dokładność i estetyka.

By zdobyć zawód cukiernika można podjąć naukę w szkole branżowej I stopnia. Edukacja trwa wówczas 3 lata. Można też wybrać krótszy kwalifikacyjny kurs zawodowy, najczęściej 2 lub 3 semestry w systemie weekendowym. Po pozytywnym zdaniu państwowego egzaminu prowadzonego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną otrzymuje się świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.

W zajęciach brali udział uczniowie klas 7 i 8 CKiW OHP W Oleśnicy. Podczas zajęć zaznajamiali się z zasadami BHP, recepturami, składnikami i technikami pracy. Wspólnie łączyli produkty, mieszali ciasto, zawijali w rogaliki, które kolejno wykładali na blachach i piekli. Miłym i smacznym akcentem na koniec było delektowanie się smakiem własnoręcznie przygotowanych wypieków.

 

Autor tekstu i zdjęć: Edyta Biłogan - doradca zawodowy MCK Oleśnica

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron