Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Prawidłowe żywienie młodzieży – styl życia, czy przemijająca dieta?

Wśród dzieci i młodzieży już co piąty uczeń ma problem z nadmierną masą ciała

W związku z tym w dniu 12 kwietnia 2021 r. Młodzieżowe Centrum Kariery w Oleśnie wspólnie z Ośrodkiem Szkolenia i Wychowania w Oleśnie oraz z Gabinetem Dietetycznym Zdrowe Pasje zorganizowali warsztaty żywieniowe dla uczestników OSiW.

W pierwszej części spotkania doradca zawodowy wspólnie z pośrednikiem pracy zaprezentowali uczestnikom jaki wpływ ma odpowiednie odżywianie na życie zawodowe, gdyż w codziennej pracy zawodowej, wielokrotnie zdrowe żywienie jest jednym z ostatnich elementów, o który dbamy. Jemy co nam wpadnie w ręce, nieregularnie, a gdy znajdziemy czas na posiłek – po prostu przejadamy się.

Zatem jak zadbać o prawidłowe żywienie jednocześnie ucząc się lub pracując zawodowo?

Na to pytanie odpowiedział nam Pan Marek Kochajkiewiczwłaściciel Poradni dietetycznej Zdrowe Pasje oraz wykładowca akademickim z dietetyki klinicznej. Młodzież dowiedziała się, że w zapobieganiu nadwadze i otyłości obok zbilansowanej diety i dbałości o aktywność fizyczną zaczyna się coraz bardziej doceniać długość i jakość snu oraz unikanie długiego korzystania z urządzeń elektronicznych.

Podczas spotkania zostały również poruszone tematy takie jakźródła zaburzeń odżywiania, do których może doprowadzić brak umiejętności radzenia sobie ze stresem oraz właściwą regulacją emocji. Istnienie ryzyka związanego ze stosowaniem przez młode osoby modnych diet, prowadzących nawet do niedożywienia.

Pan Marek zwrócił uwagę, że liczy się to co jemy, ważne jest dobieranie i jedzenie właściwych produktów spożywczych aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Można jeść smacznie, a zarazem dostarczać to co Twoje ciało potrzebuje. Prawidłowy dobór
i udział poszczególnych grup produktów w diecie jest równie ważny jak regularność
w spożywaniu posiłków.

W kolejnej części warsztatów uczestnicy przygotowywali swoje indywidualne potrawy.

Na zakończeniu warsztatów Pan Marek Kochajkiewicz - dietetyk i Pani Aneta Wiatr- Żyta Kierownik OSiW nagrodzili uczestników za pomysłowość i pyszne potrawy.

 

Autorzy tekstu i zdjęć: Ewa Korzeniewska, Anna Małek

 

 

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron