Wydawca treści
Prezentują swoje umiejętności w Hiszpanii
Bardzo szybko minął pierwszy tydzień staży u hiszpańskich pracodawców. Uczestnicy OHP z Mrągowa i Olsztyna (Warmińsko-Mazurska WK) mieli okazję do zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych.
Fryzjerzy nakładali farby, myli, suszyli i modelowali włosy. Jedna z uczestniczek robiła klientce pasemka, inna zaś układała loki i robiła kok. Z kolei sprzedawcy układali i metkowali towar, zakładali alarmy na ubrania, pakowali rzeczy w torby i co najważniejsze - mieli bezpośredni kontakt z kupującym. Dzięki temu, uczestnicy projektu na bieżąco uczą się nowych słów oraz zwrotów, co sprawia, że z każdym dniem komunikacja w języku hiszpańskim jest łatwiejsza. Dla kucharzy, jednym z najbardziej ekscytujących zadań było przygotowanie do spożycia owoców morza. Porcjowali również mięso, porządkowali sale, a także zdarzało się im obsługiwać gości. Młodzi kucharze poznają w Hiszpanii nowe potrawy i przyprawy, dzięki którym dania nabierają wyraźnego smaku i aromatu. Z niektórych doświadczeń kulinarnych z pewnością skorzystają po powrocie do kraju. Opiekunowie stażystów każdego dnia odwiedzają miejsca, w których pracują ich podopieczni. Wszędzie spotykają się z życzliwością i słyszą dobre opinie o młodych pracownikach z Olsztyna i Mrągowa.
Projekt „Inwestycja w przyszłość – Zawodowy Start-Up” realizowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Autor artykułu i zdjęć: Julita Kamińska – st. wychowawca Hufca Pracy w Olsztynie
Zdjęcie nr 1: Uczestniczka projektu podczas stażu zawodowego w hiszpańskim salonie fryzjerskim
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Kolno: Dzień Matki
27.05.2022
-
Łomża: Barbershop
27.05.2022
-
Białystok: Rytmy Pamięci 2022
27.05.2022
-
Łomża: ABC działalności gospodarczej
27.05.2022
-
Augustów: Ognisko integracyjne
27.05.2022
-
Targi Pracy w Giżycku
27.05.2022