Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Rozpoczęcie kursu zawodowego „Smaki Azji” w Jeleniej Górze

W dniu 22 listopada 2021 r. rozpoczął się kurs zawodowy dla uczestników OHP kształcących się w zawodzie kucharz, zorganizowanym przez CEiPM OHP Jelenia Góra.

Osiem osób - siedmiu uczestników OSIW Mysłakowice oraz jeden absolwent szkoli się na kursie pn. Kuchnia Azjatycka.

Przez trzy dni młodzież poznawać będzie tajniki szeroko rozumianej kuchni azjatyckiej: przygotowanie popularnych dań kuchni państw azjatyckich (Japonia, Tajlandia, Korea, Indie) tj. kuchnia japońska (sushi), kuchnia tajska, kuchnia koreańska, kuchnia indyjska w tym:

- sushi (charakterystyka kuchni japońskiej, omówienie historii sushi, omówienie narzędzi wykorzystywanych do przygotowywania sushi min. noże),

-   przygotowanie dodatków,

-   sztuka gotowania ryżu,

-   przygotowanie zalewy do ryżu,

- przygotowanie omleta tamago yaki, sosu kabayaki, łososia i krewetek, nigiri z łososiem /krewetką/tamago, temaki, ugotowanie ryżu, charakterystyka różnych rodzajów sushi, sposób serwowania,

-    rodzaje sushi i sposoby przyrządzania:

hosomaki z ogórkiem i sezamem/rzodkwią marynowaną (kappa maki, oshinko maki), futomaki
z krewetką w tempurze (krewetka w tempurze, awokado, por, sałata, sriracha), futomaki z pieczonym łososiem (łosoś/mango/sałata/ogórek/sos kabayaki), uramaki z łososiem (surowy łosoś/awokado/ ogórek/serek Philadelphia/tobiko), uramaki z krabem (surimi/ogórek/tykwa/oshinko/serek Philadelphia/sezam), poznają charakterystykę kuchni tajskiej, omówienie głównych składników występujących w kuchni tajskiej (kafir, trawa cytrynowa, galangal, limonka, chilli, sos rybny, sos ostrygowy, cukier palmowy, mleko kokosowe), TOM KHA GAI – zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem, KAENG PHAD KAI – czerwone curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym, PAD THAI – klasyczny smażony makaron ryżowy z tofu i krewetkami, KHAO NIAO MAMUANG – ryż na mleku kokosowym z mango itp.

Uczestnicy z zapałem przygotowali pierwszego dnia: TOM KHA GAI - zupa z mlekiem kokosowym
i kurczakiem, KAENG PHAD KAI - czerwone curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym, PAD THAI - klasyczny smażony makaron ryżowy z tofu i krewetkami, KHAO NIAO MAMUANG - ryż na mleku kokosowym z mango.

Następnie mogli delektować się nowymi smakami, produktami spożywczymi.

Kuchnia azjatycka jest coraz bardziej popularna na gastronomicznej mapie nie tylko Jeleniej Góry. Wciąż jednak brakuje osób, które potrafią takie potrawy przygotować, dlatego uczestnicy kursu w przyszłości mają większą szansę na łatwiejsze znalezienie zatrudnienia w gastronomii, mając w swoim portfolio dyplom ukończenia kursu zawodowego z tego zakresu.

 

Tekst i zdjęcia: Edyta Bandura - specjalista ds. rozwoju zawodowego CEiPM w Jeleniej Górze.

 

Zdjęcie nr 1, 2: Uczestnicy kursu wraz z prowadzącym

 

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron