Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Spotkania w jarosławskiej restauracji

13 marca uczestnicy i absolwenci jarosławskiego 9-12 Hufca Pracy wybrali się z wizytą do zaprzyjaźnionej restauracji „Browar i Kuchnia”, gdzie z sukcesem funkcjonuje nietypowa kuchnia, gdyż jej klienci mogą przyglądać się pracy kucharzy.

Młodzież zobaczyła z bliska, jak pracuje się w otwartej kuchni. Jej szef z pasją opowiedział o jej wyposażeniu, sektorach, na które jest podzielona i o zaletach bliskiego kontaktu między kucharzami. Opowiadał, że nie czują stresu z powodu tego, że goście restauracji przyglądają się ich pracy. Młodzież zadawała pytania i z zaciekawieniem zwiedzała kolejne pomieszczenia, które przynależą do kuchni.

Po wizycie - w związku z ogłoszonym przez Senat RP Rokiem Edukacji Ekonomicznej - kadra rozwoju zawodowego zaprosiła na spotkanie z młodzieżą kierownika oddziału Banku Spółdzielczego w Jarosławiu p. Marka Macierzankę, który w przystępny sposób opowiedział o bankowości internetowej i jej szerokich możliwościach oraz o bezpiecznym korzystaniu z usług bankowych. Zachęcał młodych ludzi do korzystania z produktów bankowych takich jak lokaty, kredyty inwestycyjne, karty kredytowe czy debetowe oraz bankowość mobilna, która ma bardzo praktyczną stronę np. w postaci przelewów na telefon, z których nasza młodzież tak często korzysta. Spotkanie przebiegło w miłej atmosferze Nasi uczniowie mieli możliwość zadawania pytań głównie o pozyskanie środków na własną działalność gospodarczą.

Na zakończenie wizyty jej uczestnicy skorzystali z poczęstunku w postaci pysznej pizzy.

 

 

Autor tekstu: Bożena Szczupak - pośrednik pracy, MCK Jarosław, Barbara Wojtowicz - doradca zawodowy, MCK Jarosław.

Autorzy zdjęć: Barbara Wojtowicz – doradca zawodowy MCK Jarosław, Bożena Szczupak - pośrednik pracy, MCK Jarosław.

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron