Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Spotkanie uczestników projektu "Zagraniczne staże zawodowe" w Wasilkowie

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie odbyło się spotkanie uczestników Hufca Pracy w Zambrowie (uczniów Branżowej Szkoły I st. Nr 3 im. Janusza Korczaka) w ramach projektu „Zagraniczne staże zawodowe - młodzi kucharze, murarze i mechanicy gotowi na standardy europejskie”.

Projekt realizowany jest ze środków POWER na zasadach Programu Erasmus+.

Ośmiu uczestników w terminie od 23.02.2020 r. do 07.03.2020 r. odbywało zagraniczny staż zawodowy we Frankfurcie nad Odrą. Doświadczenie zawodowe młodzi kucharze zdobywali w Zakładzie Promowania Kształcenia Zawodowego Związku Przemysłu Budowlanego Berlina – Branderburgii. Młodzi stażyści pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu w dziedzinie gastronomii zgłębiali wiedzę na temat kuchni niemieckiej.

W dniu 16 pażdziernika 2020 r. w wasilkowskim ośrodku uczestnicy spotkali się, by zaprezentować swoje nowe umiejętności praktyczne zdobyte podczas stażu. Spotkanie z zachowaniem ścisłego reżimu sanitarnego prowadziła koordynator wojewódzki projektu Dorota Pikos, pracownik Podlaskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Białymstoku.

Na warsztatach Ośrodka młodzież pod nadzorem instruktora praktycznej nauki zawodu oraz opiekuna stażu Grażyny Dembek podeszła do praktycznego egzaminu, którego celem było wykorzystanie przez uczestników zdobytych w Niemczech podczas stażu umiejętności w trakcie przygotowania dania obiadowego z deserem (tj. kotletów schabowych ze smażonymi pieczarkami, cebulką i serem żółtym, pieczonymi ziemniaki z majonezem, czosnkiem i przyprawami i deserem w postaci szarlotki na kruchym cieście oraz kompotu z sezonowych jabłek). Zdobyte umiejętności organizacji pracy, wiadomości kulinarne oraz praca zespołowa były bardzo przydatne podczas wykonywania zadania. Przygotowane dania degustowane były nie tylko przez samych uczestników, ale także zaproszoną do komisji kadrę OHP.

W dalszej części spotkania koordynator projektu przypomniała uczestnikom podczas prezentacji multimedialnej działania i zadania, które były związane z realizacją stażu. Komendant hufca oraz uczestnicy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych omówili zadania wykonywane na stażu, przedstawili na zdjęciach przygotowywane dania, swoją pracę oraz jak mile spędzali wolny czas zwiedzając Frankfurt i Berlin.

Doradca EURES PWK OHP Agnieszka Kruszewska zapoznała uczestników z portalem Mobilności Zawodowej EURES oraz możliwościami, jakie stwarza sieć EURES osobom, które rozważają wyjazdy do pracy, na praktyki oraz staże zagraniczne do krajów UE oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Podczas prezentacji poruszyła również kwestię stosowania zasad bezpieczeństwa związanych z epidemią przy wyjazdach do pracy za granicę. Podkreśliła również znaczenie ważności dokumentu EUROPASS MOBILITY przy ubieganiu się w przyszłości o pracę.

Na zakończenie spotkania uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w działaniach realizowanych w ramach projektu oraz o ukończeniu kursu języka niemieckiego. Miłą niespodzianką dla uczestników było również otrzymanie drobnego upominku w postaci akcesoriów kuchennych oraz słodkości za sprawny udział w podsumowującym quizie.

Sprawdzenie umiejętności praktycznych przed komisją dla uczestników hufca było okazją nie tylko do kulinarnych popisów, ale też wspomnień ze stażu oraz podzielenia się informacją, w jakim zakresie pobyt na zagranicznym stażu wpłynął na ich umiejętności zawodowe, społeczne i językowe oraz zachęcił do mobilności młodych ludzi na europejskim rynku pracy.

Kolejnym działaniem planowanym w ramach projektu będzie upowszechnianie powstałych rezultatów dla szerokiego grona na wszelkie możliwe sposoby oraz promocja projektu. Najważniejsze, by jeszcze wielu młodych ludzi mogło w przyszłości idąc w ślad uczestników z Hufca Pracy w Zambrowie mogło wsiąść udział w podobnych zagranicznych stażach w ramach programu Erasmus.

 

Autor tekstu: Elżbieta Dziemianiuk, kierownik ZPM PWK OHP w Białymstoku

Autor zdjęć: Dorota Pikos, koordynator wojewódzki projektu, ZPM PWK OHP w Białymstoku

 

Zdjęcie nr 1 – Dawid przygotowuje kotlety schabowe

 

Zdjęcie nr 2 - Przygotowywanie ziemniaków przez Kacpra

 

Zdjęcie nr 3 – Wspólna praca

 

Zdęcie nr 4 - Degustacja przygotowanych potraw

 

Zdjęcie nr 5 – Wręczanie certyfikatów i upominków

 

Zdjęcie nr 6 – Podziękowania za udział w stażu

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron