Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Warsztaty w ramach programu „Pośrednictwo pracy – praca w gastronomii”

W ramach programu „Pośrednictwo pracy – praca w gastronomii” Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży zorganizowało dla uczestników Hufca Pracy zajęcia z pośrednikiem pracy Urszulą Rytwiańską, która omówiła wymagania pracy w zawodzie kucharz i zawodach pokrewnych.

Przedstawione zostały również oferty pracy dostępne na lokalnym rynku i krótkoterminowe formy zatrudnienia oraz zasady prawidłowego sporządzania dokumentów aplikacyjnych.

Następnie odbyły się warsztaty kulinarne w „Kuchnia Tatarska u Alika”. Właściciel punktu gastronomicznego Aleksander Popławski opowiedział młodzieży o swojej ścieżce zawodowej, specyfice pracy oraz historii kuchni tatarskiej.

Młodzież poznając nowe smaki i aromaty otrzymała wiele wskazówek dotyczących pracy w kuchni oraz wykonała potrawy „Stulistnika z mięsem” oraz „Kibiny”.

Uczestnicy nabyłi wiedzę i umiejętności, które przydadzą im się przy podjęciu pierwszej pracy. Młodzież była bardzo aktywna w trakcie warsztatów, zadawali wiele pytań. Na koniec skosztowali przygotowane przez siebie dania, które bardzo im smakowały.

 

Autor tekstu i zdjęć: Anna Maziewska – spec. ds. programów

 

Zdjęcie nr 1, 2: Uczestnicy programu „Pośrednictwo pracy – praca w gastronomii” na warsztatach kulinarnych.

                                                                                           

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron