Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Warsztaty kulinarne „Włochy na talerzu”

W dniu 22 czerwiec 2021r. w Pizzerii „PaPi” w Wołowie odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu kuchni włoskiej dla grupy sześciu uczestników 1-4 Hufca Pracy, które zostały zorganizowane przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Wołowie.

Głównym celem warsztatów było zapoznanie uczestników z tematyką kuchni włoskiej, która w owym czasie  jest bardzo popularna. Prowadzący warsztaty Pan Dominik  na samym początku zapoznał młodzież z zasadami BHP jakie muszą być zachowane  na stanowisku pracy.

Następnie przekazane zostały informacje związane z charakterystyką kuchni włoskiej, właściwym doborze składników. Zwrócono również uwagę na estetykę przygotowanych dań.

Pan Dominik wspomniał również, że kuchnia włoska jest lekkostrawna i przyrządzana z naturalnych składników.

Po krótkiej prelekcji uczestnicy pod okiem prowadzącego  rozpoczęli przygotowywanie pełnego menu złożonego z następujących dań: przystawki, dania głównego oraz deseru według  przepisów z użyciem  włoskich produktów. Następnym etapem była wspólna degustacja przygotowanych przez siebie potraw.

Uczestnicy w profesjonalny sposób zmierzyli się z tajnikami prawdziwej kuchni włoskiej przygotowując mistrzowskie potrawy, takie jak między innymi: przystawka - bruschetta, danie główne - pizza „ PaPi” oraz deser - Panna cotta.

Szkolenie nie tylko wpłynęło na wyobraźnię i kreatywność młodych uczestników, ale pobudziło również ich kubki smakowe. Młodzież zdobyła silną podstawę do tego, by rozwijać swoje umiejętności, a nawet poszukiwać pracy w gastronomii, nie tylko dotyczącą kuchni polskiej.

Zgodnie z założeniem warsztatów kulinarnych niewątpliwie były one niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym, które zakończyło się uzyskaniem certyfikatu.

 

Autor tekstu: Katarzyna Nowicka – doradca zawodowy MCK Wołów

Autor zdjęcia: Bernadeta Burczak – pośrednik pracy MCK Wołów

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron