Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Wizyta studyjna dla młodzieży w Przemyślu

Kadra rozwoju zawodowego z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Przemyślu 6 marca zorganizowała wizytę studyjną w przemyskiej „Restauracji BOSKO”. Lokal oznaczony jest certyfikatem „Szlak kulinarny podkarpackie smaki”. Uczestnikami wydarzenia była młodzież 9-13 HP w Przemyślu oraz młodzież zewnętrzna.

W ramach spotkania z przedsiębiorcą młodzież  miała niecodzienną okazję zapoznać się ze specyfiką pracy kucharza, poznać zasady funkcjonowania branży gastronomicznej oraz usłyszeć o poszczególnych etapach procesu produkcyjnego w gastronomii. Pracodawca z pasją opowiedział o początkach powstania restauracji, charakterze prowadzenia działalności gospodarczej, pracy całego zespołu a także oczekiwaniach pracodawcy względem przyszłych pracowników. Odniósł się również do zasad procesu rekrutacji i warunków zatrudnienia. Podkreślił że w restauracji „nie przyjmuje się klientów lecz gości” oraz bardzo ważnym jest dbanie o ciepłą i przyjazną atmosferę w restauracji.

Po wizycie u pracodawcy młodzież wzięła udział w pogadance, podczas której mogła wymienić się wrażeniami, które odniosła podczas spotkania, powiedzieć, czym się zainspirowała oraz co najbardziej zapadło w jej pamięci.

Zaplanowane działanie podjęte zostało przy współpracy z przemyskim 9-13 Hufcem Pracy.

 

Autorki tekstu i zdjęć: Lidia Katan - doradca zawodowy, Joanna Książek - pośrednik pracy

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron