Wydawca treści
Z wizytą w „Gościńcu”
Uczestnicy Hufca Pracy w Piszu wraz z kadrą Młodzieżowego Centrum Kariery (Warmińsko-Mazurska WK) wzięli udział w wycieczce zawodoznawczej do „Gościńca” w Głodowie.
Wycieczka była doskonałą okazją, by w jednym miejscu przyjrzeć się pracy szefa kuchni, kucharza, pomocy kuchennej, przetwórcy ryb, kelnera i barmana.
„Gościniec” Mirosław Gworek, to ośrodek w którym oprócz miejsc noclegowych, znajduje się restauracja serwująca dania regionalne oraz przetwórnia ryb pochodzących z okolicznych jezior. Podczas wizyty, pani Tamara – menadżer firmy, opowiedziała uczniom historię „Gościńca”, zapoznała ich z tajnikami funkcjonowania obiektu, specyfiką pracy i różnorodnością stanowisk, pokazała nowoczesne zaplecze techniczne i magazynowe. Niezwykle cenne było również spotkanie z młodym szefem kuchni, zeszłorocznym absolwentem OHP i bohaterem artykułu z cyklu „Im się udało” (można go przeczytać tutaj). Adrian opowiedział o sobie, o trudnościach jakie napotkał na swojej drodze do kariery, i o tym jak sobie z nimi poradził. Liczymy, że historia Adriana będzie inspiracją i motywacją do rozwoju dla młodszych kolegów.
Na zakończenie spotkania uczniowie zostali zachęceni do uwzględnienia w swoich przyszłych planach zawodowych pracę w „Gościńcu”. Na młodzież już teraz czeka kilka ofert pracy w ramach gwarancji zatrudnienia oraz pracy wakacyjnej.
Autor tekstu i zdjęć: Dorota Malinowska – pośrednik pracy MCK Pisz
Zdjęcie nr 1: Adrian z właścicielem firmy „Gościniec”
Zdjęcie nr 2: Uczestnicy OHP z szefem kuchni oraz właścicielem firmy
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Tarnobrzeskie Targi Pracy, Nauki i Edukacji
28.04.2025
-
Restauracyjna rzeczywistość od kulis
18.04.2025