Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Kurs barman - kelner z elementami małej gastronomii w Trzebnicy zakończony

W dniu 14 lipca zakończył się zorganizowany przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP we Wrocławiu kurs zawodowy „Barman - kelner z elementami małej gastronomii”.

Kurs był skierowany do uczestników i absolwentów z Hufca Pracy 1-48 w Trzebnicy. Wzięło w nim udział 5 osób, zdobywając dodatkowe kwalifikacje zawodowe.

Uczestnicy szkolenia w trakcie 80 godzinnych zajęć teoretycznych i praktycznych nabyli podstawowe informacje z zakresu organizacji i techniki pracy kelnera oraz barmana. Poznali zasady BHP wymagane na tych stanowiskach pracy, nabyli wiedzę z zakresu zasad sztuki kelnerskiej we wszystkich typach placówek gastronomicznych, przygotowania praktycznej obsługi, poznali akcesoria i sprzęt barmański. Zajęcia praktyczne polegały na  przyrządzaniu  napojów, koktajli, drinków, oraz poznaniu i ćwiczeniu sztuczek barmańskich. Podczas kursu uczestnicy nauczyli się również obsługi kasy fiskalnej, oraz profesjonalnej obsługi gości. Wykonawca zapewnił niezbędne narzędzia oraz rekwizyty tak, aby część praktyczna jak najbardziej odzwierciedlała miejsce pracy i realny scenariusz obsługi klienta.

Kurs zakończył się wewnętrznym egzaminem, który daje młodzieży dodatkowe  kwalifikacje na rynek pracy. Uczestnicy po ukończeniu kursu są gotowi, aby zdobytą wiedzę oraz umiejętności zaprezentować pracodawcom z wielu branż związanych z gastronomią, rozrywką, itp.

 

Autor tekstu i zdjęć: Marta Dedyk - Spec. ds. rozwoju zawodowego CEiPM OHP Wrocław

 

Zdjęcia nr 1-3: Młodzież uczestnicząca w kursie barman - kelner z elementami małej gastronomii w Trzebnicy

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron