Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Kurs carvingu - sztuka zdobienia potraw w MCK OHP w Zgorzelcu

W MCK w Zgorzelcu odbył się trzydniowy kurs carvingu dla uczestników OHP.

Celem kursu było zdobycie nowych tzw. kompetencji miękkich. Umiejętności miękkie to dużo trudniejsze do zmierzenia zdolności związane z osobowością człowieka. Często dzieli się je na kompetencje osobiste (np. radzenie sobie ze stresem, zarządzanie swoim czasem, inteligencja emocjonalna) oraz umiejętności interpersonalne.

Carving jest to umiejętność artystycznego rzeźbienia w rozmaitych owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Jest to sztuka wymagająca pokładów cierpliwości, precyzji, jak i wyobraźni. Uczestnicy szkolenia przystąpili do części teoretycznej oraz praktycznej tworząc swoje pierwsze rzeźby.

Kurs dla młodzieży okazał się bardzo ciekawym doświadczeniem rozwijającym nowe umiejętności, które mogą zostać wykorzystane do dekorowania potraw i napojów, tworzenia kompozycji na stołach bankietowych i bufetach oraz pokazów na imprezach okolicznościowych.

Piękne efekty prac młodzieży możemy zobaczyć na zdjęciach.

 

Autor tekstu: Kamila Karabidu - doradca zawodowy MCK Zgorzelec

Autor zdjęć: Elżbieta Gławdel - pośrednik pracy MCK Zgorzelec

 

 


Widok zawartości stron Widok zawartości stron