Asset Publisher Asset Publisher

Back

Pasja często rodzi się przez przypadek - historia Patryka

2021-06-23

Patryk Pasierb to absolwent Hufca Pracy 5-16 w Sieradzu. Ten skromny, sympatyczny chłopak szybko dał się poznać jako człowiek pracowity i ambitny, a z czasem także jako aktywny uczestnik naszego hufca.

Jego pasję, talent i zaangażowanie docenił pracodawca, u którego Patryk ukończył przygotowanie zawodowe. Zaproponował mu na stałe miejsce w swoim zespole, a należy dodać, że jest to jedna z najlepiej ocenianych restauracji w regionie. Ale zacznijmy od początku i dowiedzmy się czegoś od samego Patryka.

 

Patryku, jak zaczęła się twoja przygoda z gotowaniem?

Zazwyczaj wszyscy odpowiadają, że gotowanie było ich pasją od dzieciństwa. U mnie było nieco inaczej, właściwie moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dopiero w szkole branżowej i to przez przypadek. Zanim zdecydowałem się na gastronomię, miałem plan, żeby zostać sprzedawcą lub cukiernikiem, kucharz miał być tylko „wyjściem awaryjnym”. Okazało się jednak, że praca w kuchni sprawia mi wielką przyjemność i tak zaczęła rodzić się moja pasja do gotowania.

 

Więcej inspirujących historii uczestników i absolwentów OHP znajdziesz w zakładce
"Im się udało".

 

Jak oceniasz swój pobyt w OHP?

Dzięki uczestnictwu w hufcu nie tylko czułem, że zawsze jest ktoś, kto nade mną czuwa, ale też nabrałem pewności siebie i zacząłem robić rzeczy, na które wcześniej nie starczyłoby mi wiary w siebie i odwagi. Brałem m.in. udział w wielu konkursach organizowanych przez OHP, a najlepiej wspominam oczywiście Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Unii Europejskiej, w którym razem z koleżankami z hufca – Asią i Zuzią – zdobyliśmy pierwsze miejsce.

W nagrodę polecieliśmy na kilka dni do Brukseli i zwiedziliśmy tam m.in. siedzibę Parlamentu Europejskiego. Było to dla mnie duże przeżycie – pierwszy lot samolotem i pierwszy pobyt za granicą. Bardzo ciepło wspominam te trzy lata w hufcu. Cieszę się, że na swojej drodze spotkałem waszą instytucję i zachęcam tych uczniów, którzy odbywają u nas praktyki, żeby korzystali ze wsparcia OHP.

 

A jakie masz plany na przyszłość?

Póki co zamierzam jak najwięcej czerpać z wiedzy i doświadczenia mojego szefa, od którego codziennie mnóstwo się uczę. Nie ukrywam jednak, że może kiedyś chciałbym sam dla siebie zostać szefem i otworzyć własną małą restaurację.

 

Patrykowi dziękujemy za rozmowę i życzymy sukcesów w życiu zawodowym i osobistym.

 

Autor: Paulina Stępińska – wychowawca 5-16 HP w Sieradzu

Autor zdjęcia: Leydo Film


Web Content Display Web Content Display