Публикатор Публикатор

Назад

Kuchnia regionalna bez tajemnic

Jak się inspirować to tylko najlepszymi!

Aleksandra Juszkiewicz zwyciężczyni 9 edycji programu Masterchef i autorka książki kulinarnej "Po pierwsze tradycja" oraz Dariusz Baryga, chef kuchni i juror konkursów kulinarnych wprowadzili młodzież OHP z Giżycka  w w świat mazurskiej kuchni regionalnej.

Podczas warsztatów pn. "Kuchnia regionalna bez tajemnic" młodzież poznała charakterystyczne smaki kuchni mazurskiej, jej historię oraz tradycyjne potrawy. Prowadzący przygotowali uczestnikom degustację przysmaków regionalnych, takich jak: twaróg kozi, ryby wędzone, marynowane gruszki, ryby w occie, rilletess z policzków wołowych z chlebem na zakwasie. Zdradzili też kilka kulinarnych sekretów. Daniem warsztatowym, które przygotowali uczestnicy pod okiem mistrzów, były tradycyjne bliny gryczane z rybą wędzoną i kawiorem.

Spotkanie było ogromną inspiracją dla młodych ludzi do poszukiwania wiedzy na temat kuchni własnego regionu, a także do samorozwoju w wybranym przez siebie zawodzie.

Inicjatywa została zrealizowana przez Młodzieżowe Centrum Kariery, we współpracy z giżyckim Hufcem Pracy oraz Zespołem Szkół Zawodowych nr 1 w Giżycku w ramach programu autorskiego "Młodzieżowe Tygodnie Sukcesu".

 

 

Autor tekstu i zdjęć: Natalia Kędzierska- pośrednik pracy

 

Zdjęcie nr 1-5: Warsztaty kulinarne

 

 

 

 


Отображение сетевого контента Отображение сетевого контента