Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Kim jest cukiernik i jak nim zostać?

Cukiernik to osoba, która zajmuje się wyrobem ciast, ciastek i deserów. Zakres jego obowiązków różni się w zależności od miejsca zatrudnienia.

cukiernik_1160.png

W małych przedsiębiorstwach jest odpowiedzialny za cały proces produkcji, od zakupu surowców do powstania produktu.

Natomiast w dużych firmach, każdy cukiernik ma swoją specjalizacje, w której pracuje np. dekorator lub ciastkarz. Jednak, niezależnie od miejsca zatrudnienia, musi przestrzegać ściśle zasad BHP oraz dbać o porządek stanowiska pracy.

 

Jakie cechy powinien mieć cukiernik?

W tym zwodzie bardzo ważną cechą jest kreatywność, która przydaje się podczas dekorowania tortów czy deserów. Dobry cukiernik musi być dokładny, cierpliwy i zwracać uwagę na szczegóły, które są istotne w jego codziennej pracy.

 

Warunki pracy

Zawód cukiernika zalicza się do profesji średnio ciężkich. Jednak środowisko, w jakim pracuje, nie jest łagodne. Cukiernik przebywa głównie w pomieszczeniach o wysokich temperaturach, a swoją pracę wykonuje w pozycji stojącej. Jego praca jest często pracą zespołową.

 

Średni czas pracy cukiernika to ok. 9 godzin. Może pracować zarówno na zmianach dziennych, jak i nocnych. Obowiązuje go strój roboczy w postaci białego fartucha i czepka. Pamiętaj, że cukiernik pracuje w dni robocze, ale również w niedziele i święta.

 

Jak zostać cukiernikiem?

W tym zawodzie liczą się umiejętności i pasja, ale należy mieć również odpowiednie wykształcenie. Aby zostać cukiernikiem możesz wybrać się do szkoły branżowej lub aplikować do Ochotniczych Hufców Pracy.

Po ukończeniu edukacji czeka cię egzamin, po którym otrzymasz tytuł cukiernik-czeladnik. Następnie możesz przystąpić do egzaminu na mistrza cukierniczego. Jednak oprócz posiadanych certyfikatów, w tym zwodzie liczy się przede wszystkim samozaparcie i ciężka praca. Ważne jest też doskonalenie swoich umiejętności.

 

Ile może zarobić cukiernik?

Wynagrodzenie jak zawsze zależy od twoich umiejętności, doświadczenia zawodowego oraz ukończonych szkół oraz szkoleń. Na jego wysokość wpływa również miejsce zatrudnia. Przeciętna pensja w Polsce wynosi ok. 3600 zł brutto.

 

Autor: Marta Maternia

 

Źródła:

1. https://dobrekadry.pl/wp-content/uploads/2019/04/Cukiernik-opis-zawodu-PL.pdf

2. https://poradnikpracownika.pl/-ile-zarabia-cukiernik-i-czego-wymagaja-pracodawcy

3. https://zarobki.pracuj.pl/stanowiska/hotelarstwo-gastronomia-turystyka/cukiernik


Widok zawartości stron Widok zawartości stron