Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Kucharz – wszystko, co warto wiedzieć o tym zawodzie

2023-03-01

Interesuje cię zawód kucharza? Sprawdź, czym dokładnie się zajmuje i jak nim zostać.

Kim jest kucharz i jakie cechy powinien posiadać?

Głównym zdaniem kucharza jest przygotowanie posiłków zamówionych przez klientów. Często jego miejscem pracy są restauracje, stołówki czy jadłodajnie.

Kucharz jest osobą dobrze zorganizowaną i dbającą o czystość miejsca pracy. Jest również uważny i dobrze sobie radzi w kontakcie z grupą. To istotne, ponieważ w kuchni oprócz kucharza są jeszcze inne osoby. Powinien być perfekcjonistą dbającym o każdy szczegół przygotowywanej potrawy.

Kucharz musi mieć mocny charakter oraz być silny fizycznie, ponieważ często pracuje w wysokich temperaturach i głównie w pozycji stojącej.

Efekty jego pracy oceniane są przez klientów, którzy bywają krytyczni, dlatego ważną cechą jest również odporność na stres i presję czasu narzucaną przez oczekujących zamawiających.

Musisz pamiętać, że praca kucharza jest trudna, trzeba się nastawić na wielogodzinne zmiany, również w weekendy. Jeżeli liczysz na pracę od 8 do 16, to zastanów się nad innym zawodem.

 

Jak zostać kucharzem?

Aby zostać kucharzem należy ukończyć szkołę i uzyskać odpowiedni dyplom.

 

Możesz wybrać szkołę branżową I stopnia, technikum gastronomiczne lub zostać uczestnikiem OHP, gdzie również uzyskasz zawód kucharza. Przyszły kucharz może wybrać również szkołę wyższą, np. na wydziale turystyki, specjalność obsługa gastronomiczna.

 

Pamiętaj, że oprócz "papierka", liczy się również doświadczenie, dlatego znajdź sobie staż zawodowy w trakcie nauki i zbieraj pozycje w CV. Dodatkowo, bierz udział w kursach i szkoleniach pozwalających na podnoszenie twoich kwalifikacji.

 

Szczeble kariery:

  1. Pomoc kuchenna
  2. Młodszy kucharz
  3. Kucharz
  4. Szef kuchni – zastępca szefa kuchni
     

Ile możesz zarobić jako kucharz?

To, ile zarobisz na stanowisku kucharza zależy od wielu czynników, między innymi od rodzaju umowy, stażu pracy i przede wszystkim miejsca zatrudnienia.

Na pewno na twoje wynagrodzenie będzie wpływało zaangażowanie w pracę, doświadczenie zawodowe (dlatego ważne jest, aby brać udział w kursach i szkoleniach podnoszących kwalifikacje) oraz jakość przygotowywanych potraw. W końcu walory smakowe są najważniejsze w pracy kucharza.

 

Autor: Marta Maternia

Źródła:

  1. https://wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-kucharz
  2. https://poradnikpracownika.pl/-ile-zarabia-kucharz-poznaj-cechy-tego-zawodu

Widok zawartości stron Widok zawartości stron