Wydawca treści
Barman-kelner-barista w oleskim OSIW
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Oleśnie pod okiem kadry Młodzieżowego Centrum Kariery trwa właśnie intensywne szkolenie „barman-kelner-barista”.
W szkoleniu bierze udział grupa młodzieży: sześć osób z Zespołu Szkół Zawodowych z Olesna i cztery osoby z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych z Praszki. Uczestnicy OHP zdobywają zarówno teoretyczną wiedzę, jak i cenne umiejętności praktyczne, niezbędne do pracy w dynamicznej branży gastronomicznej.
Praktyka czyni mistrza
Głównym filarem szkolenia są zajęcia praktyczne. Młodzi adepci sztuki barmańskiej i kelnerskiej uczą się pod okiem doświadczonego instruktora między innymi: komponowania orzeźwiających koktajli (mocktaili) na bazie świeżych owocowych, warzyw, przypraw i ziół; parzenia kaw za pomocą precyzyjnego ekspresu ciśnieniowego; zasad eleganckiej obsługi klienta/gościa oraz sposobów serwowania dań i napojów.
Międzynarodowy savoir-vivre
Program szkolenia wykracza poza podstawowe umiejętności. Uczestnicy poznają tajniki najpopularniejszych na świecie metod podawania koktajli i kaw. Koktajle owocowe to prawdziwa eksplozja orzeźwiających smaków, idealna na upalne dni. Ich słodycz i intensywny kolor natychmiast poprawiają nastrój. Z kolei koktajle warzywne, często wzbogacone ziołami i przyprawami, stanowią bardziej wytrawną i sycącą propozycję, która jest bombą witaminową i doskonałym sposobem na urozmaicenie diety.
Dodatkowo, w ramach modułu baristycznego uczestnicy zgłębiają charakterystykę kaw z różnych zakątków globu, ucząc się rozpoznawać ich unikalne aromaty i smaki. Uczestnicy z każdym dniem nabierają coraz większej wprawy, a na powierzchni kremowych latte zaczynają kwitnąć wzory. W tej alchemii parzenia doskonali się nie tylko elegancję podania latte art, ale i moc, wyrażaną przez ciśnienie w precyzyjnym ekspresie ciśnieniowym.
Prowadzący szkolenie
Szkolenie jest realizowane we współpracy z Atelier Cafe Opole, którego właściciel, a zarazem instruktor Pan Sebastian Jaworski czuwa nad merytoryczną stroną kursu i dzieli się z młodzieżą swoją bogatą, branżową wiedzą.
Szansa na przyszłość
Ukończenie szkolenia i otrzymanie stosownych certyfikatów otworzy przed uczestnikami nowe możliwości na rynku pracy. Zdobywane kwalifikacje są niezwykle poszukiwane w restauracjach, hotelach i lokalach gastronomicznych, co daje młodzieży realną szansę na znalezienie stałego zatrudnienia lub atrakcyjnej pracy sezonowej.
Szkolenie w Oleśnie to kolejny przykład udanej współpracy OHP z podmiotami zewnętrznymi, której celem jest aktywizacja zawodowa młodych ludzi i wyposażenie ich w konkretny, poszukiwany fach.
Autorka tekstu: Anna Małek, Ewa Korzeniewska
Autorka zdjęć: Małgorzata Błażejowska - Baklarz
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Barman-kelner-barista w oleskim OSIW
20.10.2025
-
Spotkanie partnerów OHP i ZDZ w Białymstoku
17.10.2025
-
Rzeszów: Targi Pracy NETWORKPOWER
17.10.2025
-
Regionalne Spotkanie Młodzieży w Pasłęku
16.10.2025