Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

10 książek dla przyszłych piekarzy

2020-09-23

Chcesz zostać piekarzem, albo spróbować swoich sił w domowych wypiekach? Sprawdź propozycje 10 książek dla przyszłych piekarzy.

Być może któreś zainteresują cię na tyle, że dzięki nim podszkolisz swoje umiejętności!

 

Jeffrey Hamelman, Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki

To znana na całym świecie książka kucharska. Znajdziesz tu 140 przepisów na różne wypieki (możesz je bez problemu przygotować także w domu). Dzięki tej książce poznasz różne techniki piekarskie i dowiesz się, jak krok po kroku przygotować różne rodzaje pieczywa.

 

Lauren Chattman, Domowy wypiek chleba

To poradnik idealny dla początkujących piekarzy. Dzięki niemu możesz poznać tajniki pieczenia. W książce znajdziesz informacje m.in. o tym, jakie wybierać składniki i jak je przechowywać, czym jest zakwas i jak go wykorzystać, jak wyrobić ciasto chlebowe. Dodatkowo w książce zamieszczone są przepisy na różne rodzaje pieczywa.

 

Sprawdź wszystko na temat zawodu piekarza w naszym tekście!

 

Tomasz Deker, O chlebie

Autor w prosty sposób prezentuje przepisy na różne wypieki. Poza tymi tradycyjnymi (chleb, bułki, rogale) znajdziesz także przepisy na słodkie wypieki (strudel, jagodzianki). Dodatkowym atutem są piękne ilustracje.

 

Piotr Kucharski, Chleb. Domowa piekarnia

Książka jest zbiorem rzetelnych informacji oraz ponad 70 przepisów na różne rodzaje wypieków. Poza tym to opowieść o rodzinnej tradycji i fascynacji piekarnictwem.

 

Piotr Kucharski, Na słodko. Domowa piekarnia

To kolejna książka Piotra Kucharskiego, który jest piekarzem w trzecim pokoleniu. Chcesz poznać świat wypieków, ciast i ciasteczek? Sięgnij po tę książkę.

 

Atelier Szefa Kuchni, Domowe wypieki. Chleby, bułki, ciastka

W książce znaleźć można 70 niezastapionych technik, przepisy krok po kroku oraz porady szefa kuchni. To doskonałych poradnich dla tych, którzy chcą doskonalić swoje kulinarne umiejętności.

 

Christine Ingram, Jennie Shapter, Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków

To idealna propozycja przede wszystkim dla początkujących piekarzy. Znaleźć w niej można przepisy na chleby z różnych stron świata. Ponadto w przystępny sposób omówiono krok po kroku zasady robienia chleba.

 

Andrzej Fiedoruk, Andrzej Zarzycki, Maria Kunda, Księga chleba

To połączenie przepisów i odrobiny historii. To opowieści o zawodzie piekarza. To zbiór pięknie ilustrowanych informacji o chlebie.

 

Eliza Mórawska, O chlebie

W książce znaleźć można 45 przepisów na wypieki drożdżowe i na zakwasie. Atutem książki są także piękne zdjęcia, które wykonał Krzysztof Kozanowski.

 

Magdalena Stopa, Chleb po warszawsku

W książce znaleźć można historie piekarń zrzeszonych w warszawskim cechu oraz opisy najciekawszych firmowych wyrobów. Książkę ilustrują fotoreportaże Federico Caponiego, włoskiego fotografa urodzonego we Florencji i mieszkającego w Warszawie.

 

Miłej lektury i owocnej pracy!

Autor: Agnieszka Banasik


Widok zawartości stron Widok zawartości stron