Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych

24 marca obchodzimy Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Jedząc, na co dzień lody, poza walorami smakowymi, nie zastanawiamy się nad procesem ich powstawania, przechowywania czy jakości. Jednak lody tradycyjne znacznie różnią się od przemysłowych.

Czym są lody rzemieślnicze?

Wyjątkowe, a nawet kultowe, lody rzemieślnicze są lodami naturalnymi, pozbawionymi chemicznych dodatków. Zazwyczaj robione są w małych, często rodzinnych zakładach. Uwagę skupia jakość, a nie masowa produkcja. Wykonuje się je za pomocą małych maszyn, a do ich sporządzenia używane są wyłącznie wysokiej jakości składniki, które przede wszystkim są naturalne. Ciekawostką jest to, że nie są one napowietrzane podczas produkcji, a swoją wyjątkową konsystencję otrzymują poprzez specjalnie opracowaną recepturę.Niestety takich deserów nie dostaniemy w każdej lodziarni, trzeba się troszeczkę natrudzić, aby zasmakować tych tradycyjnych lodów, które są wykonywane przez prawdziwych rzemieślników.

 

Lody o smaku grzybowym?!

Przytoczę sytuację z mojego życia. Kiedyś usłyszałam od znajomych pochwalne opinie o wspaniałym miejscu, gdzie są sprzedawane lody o niesamowitych smakach. Postanowiłam to sprawdzić. W deszczowy dzień, wraz z koleżanką pojechałam tramwajem z dwiema przesiadkami, po te lody. Na miejscu zastałyśmy długą kolejkę do „zwykłego okienka”, gdzie stały trzy osoby, nakładające do słodkich wafli spore porcje lodów w naprawdę dziwnych smakach. Dlaczego dziwnych? Kiedy mogłam już złożyć zamówienie, okazało się, że są dostępne lody o smaku: grzybowym, ogórkowym, pomidorowym, kiwi z miętą, marchewka z cytryną itp. Byłam rozczarowana, jednak zdecydowałam się na smak: „sól himalajska” i była to prawdziwa uczta, przecudny smak, aromat, konsystencja, prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie przeszkadzało mi nawet jedzenie w kałuży, na parkingu samochodowym przy ruchliwej ulicy.

Lody rzemieślnicze spotykane są w różnych smakach, od standardowych typu śmietankowe, po bardziej wyszukane jak cytryna z tymiankiem. Koniecznie znajdź w swoim mieście lodziarnię, w której będziesz mógł poznać ten wyjątkowy smak. Naprawdę warto!

 

Autor: Marta Dawid – doradca zawodowy – stażysta z MCK Gubin