Wydawca treści
Kucharzenie to moje marzenie! Wywiad z Angeliką Bękalską - absolwentką OHP
Angelika to tegoroczna absolwentka Hufcu Pracy w Giżycku. Ma 19 lat, uwielbia gotować i dzięki OHP spełnia się w zawodzie kucharza. Po pracy najbardziej lubi jazdę na rowerze i piłkę nożną.
W krótkim wywiadzie Angelika opowiada o nauce w OHP i planach na przyszłość.
Skąd wziął się pomysł, żeby być kucharzem?
To przyszło samo, już od najmłodszych lat musiałam sobie radzić w kuchni i tak mi zostało do teraz. Aby zostać kucharzem nie wystarczy sama umiejętność gotowania. Wiem z doświadczenia, że jest to bardzo ciężka fizyczna i stresująca praca, ale moja pasja jest silniejsza.
Jak uczestnictwo w OHP pomogło ci w realizacji celu?
Jako uczennica Branżowej Szkoły Zawodowej i uczestniczka OHP miałam bardzo dużo okazji sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych. Udział w konkursach, szkoleniach i kursach pozwolił mi doskonalić swoje umiejętności kucharskie.
Odniosłam również sukces (wraz z kolegą), zajmując I miejsce w Wojewódzkim Konkursie „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz 2020”. Wzięłam również udział w wyjedzie na trzytygodniowy staż do Hiszpanii. Był on dla mnie niezwykłym wyróżnieniem i motywacją do dalszej pracy nad swoim warsztatem kucharskim. Zdobyłam cenną wiedzę, która rzutuje do dziś na moją pracę zawodową. Poza tym nawiązałam nowe kontakty międzynarodowe oraz zyskałam nowych przyjaciół, z którymi utrzymuję kontakt do dziś.
Jako uczestniczka OHP wiem, że mogę liczyć na pomoc kadry w każdej dziedzinie życia, co daje mi dużą dawkę, nie tylko kulinarnej energii. Dzięki udziałowi w szkoleniach i kursach proponowanych przez OHP, nauczyłam się być otwarta na nowe doświadczenia, na eksperymentowanie w kuchni i czerpanie radości z tego co robię.
Czy cieszą cię twoje sukcesy?
Tak, bardzo! Oprócz sukcesów w konkursach zawodowych zostałam również tegoroczną laureatką Wojewódzkiego Konkursu „Absolwent Roku 2020”. Moje zaangażowanie w trzyletnią edukację zostało docenione, co utwierdza mnie w przekonaniu, że ciężka praca popłaca i pomaga uwierzyć w siebie.
Jak potoczyły się twoje losy po zakończeniu szkoły?
Po ukończeniu szkoły uzyskałam zatrudnienie u pracodawcy, u którego odbywałam praktyczną naukę zawodu. Dzięki swoim zdolnościom kulinarnym, pasji i zaangażowaniu, zostałam doceniania przez pracodawcę. Bardzo lubię przyrządzać lokalne potrawy, a kontakt i rozmowy z gośćmi, którzy doceniają to, co robię buduje we mnie poczucie własnej wartości i pomaga wierzyć we własne możliwości.
Twoje plany na przyszłość?
Chciałabym bardzo spełniać swoje marzenia krok po kroku i osiągnąć sukces zawodowy na wysokim poziomie – otworzyć własną restaurację. Bardzo by mnie ucieszyło także więcej czasu wolnego, abym mogła realizować swoje zamiłowania sportowe.
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Moja praca we Francji – wywiad z Kingą
16.03.2023
-
Absolwent Roku 2016 - 6 lat później
23.02.2023
-
Warto być aktywnym - wywiad z Nadią Góralską
04.01.2023
-
Moja praca jest moją pasją – wywiad z Olą
11.10.2022
-
Kobieta na budowie – czy to dobry pomysł?
19.09.2022
-
Zaryzykowałam i odniosłam sukces
04.08.2022
-
Od praktykanta do szefa kuchni
26.07.2022