Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

10 książek dla przyszłych kucharzy (i nie tylko)

2019-11-13

Gotowanie to twoja pasja? Chcesz połączyć pracę z przyjemnością? Wybierz zawód kucharza! Jeśli szukasz inspiracji, sięgnij po polecane przez nas książki dla przyszłych kucharzy (i nie tylko).

aktualizacja 29.09.2020

Przegląd jak zwykle przygotowała Agnieszka - nasza "dokarierowa książkoholiczka".

 

Niki Segnit, Sztuka gotowania

Książka „Sztuka gotowania” to podróż po kuchni od A do Z. Znaleźć w niej można porady dotyczące tego jak łączyć smaki i aromaty. To genialna pozycja zarówno dla początkujących kucharzy, ale i profesjonalnych szefów kuchni. To idealna książka dla tych, którzy lubią gotować z fantazją.

 

Niki Segnit, Leksykon smaków

„Leksykon smaków” to książka dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni. To idealna pozycja dla każdego smakosza i wszystkich poszukujących nowych smaków. Autorka podzieliła na grupy 99 produktów. Następnie połączyła je w pary dzięki czemu powstała smakowa paleta (w książce opisanych jest około 1000 połączeń smakowych).

 

Marek Łebkowski, Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska

„Szkoła gotowania” to książka, w której znaleźć można przepisy na najpopularniejsze polskie potrawy, ale w innych inspirujących wariantach. To kompendium gotowania idealna dla każdego przyszłego kucharza.

 

Dorota Czerwińska, Podstawy żywienia człowieka

W podręczniku omówiono składniki odżywcze oraz to jaką rolę pełnią w organiźmie człowieka. Zaprezentowano także normy żywienia. Ponadto wyjaśniono zasady poprawnego planowania wyżywienia.

 

Hanna Szymanderska, Kuchnia polska

Książka ta jest zbiorem informacji oraz ciekawostek o kuchni polskiej. Znaleźć w niej można ponad 1500 przepisów. Ta książka jest idealna zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych kucharzy.

 

Sprawdź wszystko na temat zawodu kucharza w naszym tekście!

 

Timothy Ferriss, 4-godzinny mistrz kuchni

To nie jest typowa książka kucharska. Dzięki niej czytelnik ma możliwość ćwiczenia w kuchni różnych umiejętności, które z powodzeniem może wykorzystać także poza kuchnią. Można powiedzieć, że książka ta jest przewodnikiem po sztuce gotowania.

 

Eliza Mórawska, White Plate. Na zdrowie

Ta książka to skarbnica inspiracji. Apetyczne zdjęcia i znakomite przepisy. To wszystko znaleźć można w tej właśnie książce.

 

Alcantara Lorenza, Ryby i owoce morza

To kurs gotowania, w którym znajdziemy zilustrowane na ponad 500 zdjęciach krok po kroku podstawowe techniki oczyszczania i przyrządzania najlepszych potraw z ryb i nie tylko. Książka podzielona jest na 3 rozdziały: ryby, mięczaki i skorupiaki.

 

Zespół Festiwalu Restaurant Week, Najlepsze przepisy najlepszych restauracji

Książka odkrywa kulinarne tajemnice najlepszych polskich restauracji. To idealna pozycja dla każdego kto chciałby zajrzeć za kulisy restauracji.

 

Kamil Sadkowski, Jakub Milszewski, Gastrobanda

To książka, w której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Znaleźć w niej można odpowiedzi nawet na niewygodne pytania. Dzięki tej książce zobaczyć można nieznany barwny świat gastronomii.

 

Miłej lektury i owocnej, smacznej pracy!

 

Autor: Agnieszka Banasik


Widok zawartości stron Widok zawartości stron