Wydawca treści
Zawód jako pasja – wywiad z Wojtkiem
2025-07-23
Zachęcamy do zapoznania się z historią Wojciecha Borowiaka, absolwenta 2-2 Hufca Pracy w Bydgoszczy. Wojtek dzięki połączeniu swojej pasji z nauką zawodu stał się wyśmienitym kucharzem.
Wybór zawodu to odpowiedzialna decyzja na całe życie, którą muszą podjąć nastolatkowie. Jak było w twoim przypadku?
Od dzieciństwa lubiłem wszelkie zajęcia związane z kuchnią. Interesowałem się, jak powstają potrawy, jak można zmieniać ich smak i zapach, jak można je urozmaicać, dlatego zawód kucharz był dla mnie wyborem naturalnym.
Jak wyglądała twoja praktyka w zawodzie?
Praktykę odbywałem w „Zajeździe Tramp” w Szubinie i wówczas mogłem pod okiem fachowców realizować swoją pasję. Szybko uświadomiłem sobie, jak wiele jest jeszcze przed mną nauki, ale dzięki temu z większym zapałem przyswajałem nową wiedzę i umiejętności.
W czasie nauki w szkole zostałeś również uczestnikiem OHP. Jak to oceniasz z perspektywy czasu?
Gdy zapisywałem się do OHP moja wiedza o tej instytucji była bardzo skromna. Dziś wiem, że to był bardzo dobry wybór. Opieka i wsparcie ze strony wychowawców, doradców zawodowych i pośrednika pracy jest nie do przecenienia. Dzięki OHP brałem udział w ciekawych imprezach kulturalnych, zawodach sportowych, szkoleniach, konkursach (np. „Sprawny w zawodzie”). Udało mi się również wyjechać na staż zawodowy do Niemiec. Wszystko to, co otrzymałem od OHP, utwierdziło mnie w przekonaniu o słuszności wybranej drogi zawodowej i chęci bycia w niej jak najlepszym.
Co robiłeś po ukończeniu szkoły?
Dzięki dobremu przygotowaniu zawodowemu rozpocząłem pracę w renomowanej restauracji „Karczma Góralska Gazdówka”, gdzie pracuję do dziś i dalej doskonalę swoje umiejętności. Uczestniczyłem też w szkoleniach – z carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach) oraz z szefami kuchni firm Delevey i Mutti Tabasco Kikoman.
Co najbardziej lubisz w swoim zawodzie?
Poznawanie tajników kuchni, ich związku z pochodzeniem geograficznym i regionalnym. Dla mnie nazwa kraju, czy regionu to od razu skojarzenie ze specyfiką danej kuchni, która ją wyróżnia na tle innych.
Jakie masz plany na przyszłość?
Chcę dalej rozwijać się w zawodzie, a w dalszej perspektywie założyć własną firmę cateringową, która pozwoli mi realizować w szerszym zakresie moją drugą pasję, czyli podróżowanie.
W takim razie życzę spełnienia planów!
Wywiad przeprowadziła: Gabriela Dziekan
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Zawód jako pasja – wywiad z Wojtkiem
23.07.2025
-
Aniela - kobieta wielu pasji
04.07.2025
-
OHP dało mi motywację do dalszej nauki
10.06.2025
-
Od pomysłu do spełnienia – historia Neli
21.05.2025
-
Kacper i jego pasja do enduro
01.04.2025
-
Kreatywny junior – aktywny senior
18.03.2025
-
Absolwenci OHP walczą o swoje marzenia
04.02.2025