Публикатор Публикатор

Назад

Jak Mela została kucharzem

2021-02-25

Dzisiaj chcielibyśmy przybliżyć historię jednej z naszych uczestniczek. Historię ukazującą, że nie zawsze od początku trzeba mieć plan i pomysł na życie. Czasem koncepcja rodzi się nagle, trzeba tylko umieć słuchać.

Mela trafiła pod ,,skrzydła” kadry 11-20 Hufca Pracy w Bytowie w wakacje 2019 roku. Kiedy pojawiła się w placówce, była nieśmiałą dziewczyną, bez planów dotyczących zawodu oraz pomysłów na dalszą naukę.

Po rozmowach z dziewczyną oraz jej mamą wychowawczyni zaproponowała jej praktyczną naukę zawodu w „Piwnicy Pełnej Smaków” w Bytowie, w zawodzie kucharza oraz dalszą edukację w Zespole Szkół Ponadpodstawowych.

Pełna obaw i niepewności: „jak to dalej będzie” Mela zgodziła się na przedstawione propozycje. Musiała "zostawić" swoją rodzinę i przyjaciół w Mściszewicach, skąd pochodzi, a zamieszkać w internacie w Bytowie.

Podczas praktycznej nauki zawodu odkryła swoją pasję i zamiłowanie do gotowania. Obecnie jest uczennicą II klasy w ZSP w Bytowie. Odnalazła tu nowych przyjaciół oraz inspirację do dalszej nauki w wybranym zawodzie.

Amelia stała się osobą bardzo optymistyczną, kolorową (jak jej włosy), kochającą zwierzęta i czas, który spędza z nimi na spacerach. „Braci mniejszych” traktuje jak swoją rodzinę, tęsknota i żal przepełnia jej serce, kiedy musi wychodzić do szkoły.

Mela nie lubi konwenansów, lubi chodzić swoimi ścieżkami, które los jej wytycza, swoim optymizmem zaraża wszystkich wokół. Dzięki swojemu uporowi i determinacji odnalazła cel w swoim młodym, 17-letnim życiu.

Patrząc na nią dochodzimy do wniosku, iż warto mieć marzenia i być dobrym, wrażliwym człowiekiem. Bądźmy wszyscy jak Mela – kolorowi, życzliwi, pomocni.

 

Autor: Magdalena Pelc, wychowawca w 11-20 Hufcu Pracy w Bytowie

Zdjęcia: Amelia Wiczkowska „Mela”, uczestniczka 11-20 Hufca Pracy w Bytowie

 


Отображение сетевого контента Отображение сетевого контента