Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Czekolada na zdrowie, czekolada na szczęście

Historia czekolady sięga czasów Majów i Azteków, którzy serwowali ją w formie gorzkiego napoju przy obrzędach rytualnych. Wszyscy lubimy jej smak, ale czy czekolada może być zdrowa?

chocolate-1160.jpg

Trochę historii

Ziarno kakaowca zostało przywiezione do Europy przez hiszpańskich konkwistadorów dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo napój nie zyskał wielkiego uznania, ze względu na swój gorzki smak. Co więcej, nie każdy mógł poznać jej smak, była dostępna jedynie dla elity. Dopiero w XIX wieku w Europie, zaczęto mieszać ziarna z cukrem i tłuszczem uzyskując tym samym czekoladę w formie jaką znamy dziś.

Na zdrowie?

Mówi się, że czekolada jest jak narkotyk. Pewnie znacie to z własnego doświadczenia, że ciężko jest się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka czekolady. Komu udało się zjeść tylko jednak kostkę bez myślenia o następnej? U mnie często kończy się to na zjedzeniu całej tabliczki.

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca. Im większa zawartość ziaren (ok. 70%) tym lepszy wyrób. Czekolada zawiera dużą liczbę flawonoidów, co sprzyja szybszemu uczeniu się, jak i lepszej koncentracji.

Właściwości czekolady

Czekolada zawiera ok. 600 substancji aktywnie działających na nasz organizm. Poprawia nasz nastrój, poprzez stymulację organizmu do wydzielania endorfin, tak zwanych hormonów szczęścia, dodaje energii oraz likwiduje objawy depresji. Udowodniono, że po zjedzeniu czekolady w organizmie rośnie poziom serotoniny, czyli naturalnego antydepresanta, który również stymuluje układ trawienny.

Ponadto, stymuluje układ odpornościowy, zapobiega ryzyku zawału serca lub udaru mózgu, przeciwmiażdżycowe oraz rozszerzające naczynia krwionośne. Warto zaznaczyć, że gorzka czekolada posiada właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi.

Masło kakaowe to główny składnik czekolady, posiada właściwości odmładzające i zapobiega powstawaniu zmarszczek, dlatego tak popularne w ostatnim czasie stało się zastosowanie czekolady w kosmetyce oraz aromaterapii.

Jak widzicie czekolada pozytywnie wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na nasze zdrowie. Nie bójmy się po nią sięgać! Jest to naturalny poprawiacz humoru, przed spożyciem którego nie musimy konsultować się lekarzem czy farmaceutą.  

 

Autor: Agnieszka Wojtkowska – specjalista ds. rozwoju zawodowego MCK Żagań

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Czekolada
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Czekolada-wlasciwosci-historia-rodzaje-i-wartosci-odzywcze.html


Widok zawartości stron Widok zawartości stron