Wydawca treści
Zawód kucharz – moja pasja
2024-08-06
Zapraszamy na wywiad z Wiolettą Biziorek, absolwentką Hufca Pracy w Żywcu. Wioletta, która pracuje w wyuczonym zawodzie jako kucharz, w rozmowie podsumowuje naukę w OHP oraz snuje plany na przyszłość.
Jakie były początki w żywieckim hufcu?
Po ukończeniu gimnazjum zastanawiałam się nad wyborem szkoły. Podjęłam decyzję, aby dalszą naukę kontynuować w Technikum Kosmetycznym. Po roku nauki okazało się, że ten kierunek zupełnie mi nie odpowiada. Zastanawiałam się nad dalszym wyborem szkoły. Wtedy dowiedziałam się, że w Żywcu jest Hufiec Pracy, który oferuje praktyki zawodowe. Postanowiłam się tam udać. Wychowawca zaproponował mi praktykę w restauracji Parole del Gusto. Przyznaję, że na początku miałam wątpliwości, czy kucharz to zawód dla mnie.
Czy wybór okazał się jednak trafiony?
Początki były trudne, uważałam że to nie dla mnie. Jednak rozmowy wspierające z wychowawcą motywowały mnie do dalszej pracy i do pokonywania trudności. Ważnym momentem dla mnie były warsztaty kulinarne organizowane przez Hufiec Pracy w Żywcu „Jesienne potrawy z warzyw”, prowadzone przez trenera kulinarnego. Dzięki zajęciom zrozumiałam, że zawód kucharz to moja pasja. Brałam udział w konkursie hufcowym „Sprawny w zawodzie – kucharz” – zajęłam I miejsce. W konkursie wojewódzkim zajęłam II miejsce. Moje sukcesy upewniły mnie, że dobrze wybrałam zawód i powinnam się w tym kierunku rozwijać.
Twoje plany na przyszłość?
Obecnie pracuję w Strefie 2.0 Sushi na stanowisku sushi master. Ciągle rozwijam swoje umiejętności kulinarne, uczestniczę w różnego rodzaju kursach. Oprócz rozwoju zawodowego rozwijam się też edukacyjnie, uczęszczam do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych, intensywnie uczę się języka angielskiego. Jestem w trakcie robienia prawa jazdy. Moją pasją są podróże, w trakcie których poznaję piękno przyrody, estetykę obiektów architektonicznych, lokalne zwyczaje danego kraju. Szczególnie interesuje się lokalną kuchnią, regionalnymi potrawami oraz sposobem ich wykonywania.
Jak podsumujesz naukę w OHP?
Pobyt w hufcu był dla mnie inspirujący. Dzięki otrzymanej pomocy i wsparciu wychowawcy hufca mogłam się rozwijać i doskonalić swoje umiejętności zawodowe. W firmie, której pracuję, jestem postrzegana jako dobry, uczciwy, zaangażowany pracownik.
Bardzo dziękuję za rozmowę i życzę dalszych sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym.
Dziękuję!
Rozmowę przeprowadziła: Dorota Sowa
Zdjęcia:
Otwierające - poglądowe, fot. Panthermedia
Zdjęcie absolwentki - archiwum Wioletty Biziorek
Widok zawartości stron
Zobacz również:
Zobacz również:
-
Filip – portret młodego działacza
19.09.2024
-
Zawód kucharz – moja pasja
06.08.2024
-
Barber to ja – wywiad z absolwentem
23.05.2024